Gyökeresen változtatna a középiskolai felvételin az új oktatási miniszter

A román nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből vagy földrajzból írt félévi dolgozatok eredményeit vegyék figyelembe az össztanulmányi átlag helyett a középiskolai felvételikor - javasolja az új tanügyminiszter, Valentin Popa. Jelenleg a képességvizsga eredményéhez hozzáadják a négy év tanulmányi átlagát, az így kapott jegy alapján felvételizhet a diák a középiskolába. 

A négy év tanulmányi átlaga a jegy 20 százalékát teszi ki. A tárcavezető szerint ezt kellene felváltani az említett tantárgyakból elért félévi dolgozatok eredményeivel. Mivel a képességvizsga a szóban forgó tantárgyakból zajlik (a nemzeti kisebbségek esetén az anyanyelv is hozzáadódik) , ezért a tárcavezető szerint nagyobb jeggyel mehetnének felvételizni a diákok.

A HotNews tájékoztatása szerint minderről Valentin Popa a szülők országos képviseleti tömbjével (FNAP) folytatott egyeztetésen beszélt. A FNAP elnöke, Iulian Cristache elmondta, a beszélgetésen a szülők arra kérték a minisztert, hogy gondolja újra a tárca a középsikolai felvételit, vagy hagyják, hogy a középsikolák maguk döntsék el, hogyan akarják megszervezni a megmérettetést.

Figyelembe véve, hogy a funkcionális anaflabéták aránya 42 százalékos, és hogy gyenge eredmények születnek a képességvizsgán, így sok tanuló ötösön aluli jeggyel is bejut a középiskolákba, a szülők többsége arra kérte a tárcavezetőt, hagyják az iskolákra a felvételit - mondta. Hozzátette, megfogalmazódott az az igény is, hogy ne mondjanak le az egységes felmérési rendszerről, ekkor állt elő a tárcavezető a javaslatával. Iulian Cristache elmondta, a javaslatot a minisztériumnak közvitára kellene bocsátania. 

A szülő elmondta, a FNAP mindenik politikai párttal egyeztetni fog a tanügyi törvényről, hogy végre találjanak egy olyan verziót, amelyet nem fogják módosítgatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?