Felemás megoldás született a vitatott sepsiszentgyörgyi Pro Urbe-díj ügyében

Kompromisszum született a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban az idei Pro Urbe-díjak odaítéléséről. Bár a szabályzatot nem változtatták meg, idén nem egy, hanem két személynek ítélik oda a díjat, várhatóan egyet magyar, a másikat egy román nemzetiségű személy kapja meg.

Mint ismert, az elmúlt években parázs vita előzte meg a Pro Urbe-díj odaítélését, mivel az önkormányzat úgy döntött, évente csak egy személy kaphatja meg a város legrangosabb elismerését, így négy éve a román közösség által jelölt személyeknek esélyük sem volt Pro Urbe-díjat kapni. Rendszerint Rodica Pârvan szociáldemokrata párti (PSD) tanácstag sérelmezte, hogy az önkormányzat nem fogadja el a javaslatukat, miszerint minden évben legyen két díjazott, és a román közösség erre érdemes személyisége is kapja meg a kitüntetést.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat keddi ülésén Antal Árpád polgármester bejelentette, hogy a díj odaítélésének szabályzatán nem módosítanak, de idén megoldják, hogy két személy kapja meg a Pro Urbe-díjat. A polgármester kifejtette: az elmúlt években olyanok is kaptak Pro Urbe-díjat, akik nem a teljes sepsiszentgyörgyi közösség érdekében tevékenykedtek, korábban például Stela Buda pedagógus jelölését elfogadták, holott magyarellenes megnyilvánulásai miatt díjazása vitatott.

Empátiára és paradigmaváltásra van szükség, vélte a polgármester. Hozzátette, elemzik, hogy a következő években hogyan történjen a díjazás, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy többféle díjat ítéljenek oda.

A szociáldemokrata párti önkormányzati képviselő, Rodica Pârvan felemásnak és enyhén gyanúsnak minősítette, hogy idén két személy kaphatja meg a Pro Urbe-díjat, de nem módosították ilyen értelemben a szabályzatot. Hozzátette, örül annak, hogy idén a román közösség is odaítélheti a Pro Urbe-díjat annak a Ioan Cucu ortodox lelkésznek, akit már három éve jelölnek erre az elismerésre.

Ugyanakkor aggasztja, hogy jövő évig gondolkodnak a szabályzat változtatásán, így hosszú távra nincs megoldva a probléma. Kérte, hogy az idei díjak odaítéléséről szóló tanácshatározatba foglalják bele, hogy jövő évig módosítják a szabályzatot, ám válaszul Antal Árpád polgármester rámutatott, egy szándékot nem lehet belefoglalni a határozatba. 

Kapcsolódók

Kimaradt?