Eltévedt, bajba jutott embereken segítenek a Hargita megyei hegyi csendőrök

A hegyi csendőrségek olyan különleges alakulatok, amelyeknek tagjait arra képezték ki, hogy a szélsőséges természeti környezetben és időjárási körülmények között segítsenek a bajba jutott, eltévedt, balesetet szenvedett embereken – az ő munkájukkal ismerkedett meg a sajtó kedden Hargitafürdőn.

Romániának 21 megyéjlben működnek hegyi csendőrségek, ezek közül az egyik Hargita megye. A többnyire hegyvidéki területen négy hegyi csendőrség – Hargitafördőn, Borszéken, Tusnádfürdőn és a Gyilkos-tónál – és egy üdülőtelepi alakulat Parajdon teljesít folyamatosan szolgálatot. A tíz évvel ezelőtt, 2008-ban létrejött egységek munkáját speciális eszközökkel segítik.

A hargitafürdői találkozón kipróbálhattuk a motoros szánt és a kétéltű terepjárót (UTV) is, de a hegyi csendőrök rendelkezésére állnak hagyományos személygépkocsik és terepjárók is, illetve elsősegélynyújtáshoz elengedhetetlen eszközök: rögzítős hordágyak, elsősegélydobozok, hegymászó-felszerelések stb.

Dan Iamandi, a Hargita Megyei Csendőrség parancsnoka azt nyilatkozta, hogy a turisztikai központokban létrehozott egységek létjogosultságát bizonyítja a sok megmentett emberélet, illetve az eltévedt és megtalált személyek nagy száma.

„A Hargita megyei turisztikai központok nem nagyok, viszont egyre több ember látogat ide. Hargitafürdő például kis síközpontnak számít, mégis a téli szezonban, főként hétvégén akár 1500-nál is több ember fordul meg itt. Éppen a napokban értesített a parajdi sóbánya igazgatója, hogy tavaly több mint 640 ezer jegyet váltottak a sóbányába. A Gyilkos-tó és környéke főként az áthaladó forgalom miatt népszerű turistacélpont, itt is százezrek fordulnak meg évente. Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy szükség van a különleges csendőrségi egységek jelenlétére” – mutatott rá a megyei csendőrparancsnok.

A tisztek munkáját segítő eszközök mellett mindegyik egységnél eltűnt személyek keresésére kiképzett kutyák egészítik ki a csendőrök munkáját. Hargitafördőn a Szebenben kiképzett Siz nevű négy éves németjuhász kutyával ismerkedtünk meg, amelynek a képességeit a sajtónak is bemutatták: az állat egy közelben „eltűnt” személyt talált meg.  

„Elég gyakori probléma, hogy a turisták a hely ismerete nélkül indulnak el az erdőben. Vannak, akik a GPS-ük alapján tájékozódnának, de az nem mindig megbízható. Viszonylag gyakran kell eltévedt emberek keresésére indulnunk. Vannak sajnálatos esetek is, egyik évben négy napon keresztül napi 16 órát kutattunk egy eltűnt személy után itt, Hargitafürdőn. Még más megyéből is kértünk segítséget, de soha nem találtuk meg őt” – számolt be a munka nehézségeiről Marcel Lupu őrmester, a hargitafürdői alakulat vezetője.

Dan Iamandi felhívta a figyelmünket a Hargitafürdőn tapasztalt jellegzetes nehézségekre, amelyeket könnyen kiküszöbölhetnének, ha a turisták betartanák az előírásokat. A sípályákat összekötő útszakaszokat azoknak tartják fenn, akik síekkel mennének át egyik pályáról a másikra. Ezeken az útszakaszokon gyakran gyalogosok sétálnak, többen szánkóznak ezzel veszélyeztetve a saját, illetve a nagy sebességgel áthaladó sízők testi épségét. A hegyi csendőrök ezért arra kérik a Hargitafürdőn kikapcsolódni vágyókat, hogy az előírásokat tartsák be, és ne gyalogoljanak a síutakon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?