Törvénytelen a hétfőn már elkezdődött érettségi?

Nem kizárt, hogy ismét vizsgázniuk kell azoknak a diákoknak, akik hétfőtől elkezdték a idei érettségi szóbeli megmérettetéseit.

A Spiru Haret szakszervezeti tömb elnöke, Marius Nistor hétfőn elmondta, a törvények értelmében csak azok a diákok érettségizhetnek, akik befejezték a középiskolát, a most érettségiző diákok esetében viszont még nem beszélhetünk végzősökről. Hozzátette, ennek alapján bármely diák érvénytelenítheti a vizsgaeredményeket. 

Hétfőn közel 150 ezer diák kezdte meg az idei érettségi szóbeli vizsgáit. A megmérettetés a román nyelv és irodalom szóbelivel startolt. Az írásbelik június 25-én kezdődnek. Az oktatási minisztérium tavaly módosított az érettségi vizsgaidőszakain. Korábban a szóbeli vizsgákat közvetlenül az írásbelik előtt tartották.

Marius Nistor szerint a törvények értelmében a februári szóbeli vizsgák törvénytelenül zajlanak. Hozzátette, meglátása szerint nem könnyített a diákokon az, hogy idén már februárban letudhatják az érettségi vizsgák egy részét, hanem ellenkezőleg: összezavarta az év közbeni iskolai programjukat.

A Mentsétek meg Romániát  Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna osztja a szakszervezeti vezető meglátásait. A politikus szerint a februári érettségi bevezetésével Liviu Pop korábbi tanügyminiszter megszegte a tanügyi törvényt, mert közvita nélkül, egy rendelettel módosította az érettségi vizsgaidőszakait.

Megszólalt Liviu Pop

A volt tanügyminiszter hétfő este elismerte: a törvény valóban rendelkezik arról, hogy a diáknak végzősnek kell lennie érettségizéshez, de a 78-es cikkely előírásai szerint a vizsgákat a második félévben kell megtartani. Liviu Pop szerint a törvény ellentmondó előírásai miatt merültek fel kételyek az érettségi hitelességével kapcsolatban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?