Vilcsek Károly: nem sikkasztottam, de a hiányzó pénz felét visszadom

Elutasítja a sikkasztás gyanúját, de hajlandó a Báthory Szülői Szövetség kasszájából hiányzó közel 12 ezer euróból 6500 eurót visszaszolgáltatni a szervezet volt elnöke.

Mint ismert, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum tevékenységét segítő szervezet jelenlegi vezetősége azzal vádolja Vilcsek Károlyt, nem tud elszámolni több pénzösszeggel, amit mandátuma idején és a tisztújítás után, 2017 folyamán vett fel a szövetség bankszámlájáról. A korábbi írásunkban is megszólaltatott volt elnök most pontokba szedve reagált írásban és szóban is a Maszolnak a sikkasztás vádjára.

Vilcsek Károly szavai szerint „a szülői szövetség szükségleteire” több összegben felvette tavaly a Báthory István Elméleti Líceum kisépületének felújítására szánt 47 ezer lejes céladományt. Ám szerinte az összegből 17 ezer lej őt illeti meg. „Utánaszámoltam, és az derült ki, hogy mintegy 17 ezer lejt vissza kell kapnom a szövetségtől. Ennyit költöttem az évek folyamán saját zsebből a szervezetre. Erre az összegre léteznek számlák, amelyeket leadtam a szövetségnek” – közölte portálunkkal. Példaként említett egy fotelt, amit még 2011-ben vett a BSZSZ-nek, de elfelejtette leadni a számlát a könyvelőségre.

Vilcsek szerint a jelenlegi vezetőség további anyagi követelései alaptalanok, részben azért is, mert a hiányzó összegek egy részét máris visszafizette. Így az általa tavaly felvett, Magyarországról kapott 250 ezer forintos támogatásból 150 ezret már visszatett a szövetség számlájára, és ígérete szerint a maradék 100 ezret is visszautalja. Azt elismerte ugyan, hogy leváltása után felvette a gólyabál megszervezésére összegyűjtött 400 lejes adományt, de ezt szerinte kipótolta 9500 lejre és eljuttatta november 2-án az egyik 12-ik osztály kirándulására. „Ezt az osztályfőnök igazolni tudta” – tette hozzá.

Vilcsek Károly szintén erre a kirándulásra fordította azt a 2000 lejes támogatást is, amelyet az iskola egyik osztálya kapott szponzori szerződés alapján. Ezt az összeget a BSZSZ vezetősége szerint a leváltása előtt három nappal vette fel, és a mai napig nem számolt el vele. A volt elnök azonban azt állítja: banki átutalással fizette ki belőle a kirándulás előlegét, tehát dokumentumok vannak róla.

30 ezer lejt mégis visszaad

A volt elnök mindazonáltal 30 ezer lejt hajlandó visszaadni a BSZSZ-nek. Ezt az összeget magyarázata szerint úgy számolta ki, hogy az udvarfelújításra kapott 47 ezer lejből levonta a 17 ezer lejt, amire állítása szerint számlái vannak. Megkérdeztük Vilcsek Károlyt: ha valóban a szövetség szükségleteire költötte el a bankszámlákról felvett összegeket, akkor miért adja vissza ezt a jelentős összeget?

„Egyszerűen be szeretném fejezni az egészet. Ha a dolgok rendezésének ez a feltétele, ez van, elfogadom. Mindenesetre a dolgok sokkal összetettebbek, és ahogyan a dolgok kinéznek, nem igazán mutatkozik hajlandóság a megegyezésre a BSZSZ vezetősége részéről. Ezért vállalom a 30 ezer lej visszaszolgáltatását” – fogalmazott válaszában a szövetség volt elnöke.

Vilcsek Károly egyébként sérelmezi, hogy többszöri kérése ellenére sem nézhette meg a pénzhiányt kimutató audit jelentést. Felidézte azt is, hogy a tisztújítást maga szorgalmazta tavaly, de egy ideig senki nem jelentkezett az elnöki tisztségre. Magyarázata szerint a tisztújításon családi problémák miatt nem tudott részt venni. Ügyvédet pedig azért fogadott, mert a BSZSZ vezetősége közölte: csak ügyvéd útján hajlandóak vele tárgyalni.

Mint korábban írtuk, a BSZSZ a február 15-i közgyűlésen dönti el, hogy kiegyezik Vilcsek Károllyal, vagy bíróság elé viszik az ügyet.

Kapcsolódók

Kimaradt?