Ennyit spóroltak tavaly az egyetemisták a vonatjegyeken

Tavaly csaknem másfél millióval emelkedett az utaslétszám az állami vasúttársaság személyszállító vállalatánál (CFR Calatori), az utasok több mint tíz százaléka azonban egyetemi hallgató volt, ők tavaly óta ingyen válthatnak jegyet a CFR járataira. Az egyetemisták szabadjegyeinek ellenértéke megközelítette a 200 millió lejt – derült ki a Hotnews hírportál által pénteken közölt adatokból.

Míg az állami vasúttársaságnak 2016-ban 52,9 millió utasa volt, tavaly már 54,3 millió utast, köztük 6,4 millió egyetemistát szállított. Az egyetemisták - állami szubvencióból fedezett - szabadjegyeinek ellenértéke megközelítette a 200 millió lejt.

Mivel egyes járatok a hazautazó diákok miatt hétvégenként túlzsúfolttá váltak, a CFR Calatori a kevésbé kihasznált járatainak beszüntetésével, a vagonok átcsoportosításával próbál megoldást találni a helyzetre. Mint ismert, a CFR Calatori csaknem száz vonatjáratot töröl március elsejétől, vagy csak munkanapokon üzemeltet.

A cég azzal indokolta az intézkedést, hogy a törölt járatokra általában tíznél kevesebb utas vált jegyet, így működtetésük nem kifizetődő. Ezzel szemben vannak olyan - a főváros és Erdély között alig 3-4 kocsival közlekedő - járatok, amelyeken állva utaznak az utasok. Tavaly a CFR mintegy 700 ezer utasának nem jutott ülőhely.

A vasúttársaság 2011 óta nem tudott új vasúti kocsikat beszerezni, a járműpark elöregedett. A cég több mint 4 000 vagonja közül alig 800-at tud használni, idén pedig további kétszázat lesz kénytelen kiszuperálni, mivel a karbantartásra fordítható költségvetése 450 millió lejjel csökkent. A társaságnak most, hogy növekedni kezdett az utaslétszám, további 300-350 vasúti kocsira lenne szüksége - írta a Feroviarul szakportál.

A CFR tavaly napi 1 200 járatot indított, a vasútvonalakon a piacon jelen lévő öt magántársaság további 300 - többnyire regionális - személyszállító járatot közlekedtet.

Kapcsolódók

Kimaradt?