Ösztönzi a kiadó nélkül maradt szerzőket az RMDSZ tankönyvíró pályázata

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar tankönyvírók, ezért nagyon nagy segítség az RMDSZ által kiírt tankönyvíró pályázat – tudtuk meg a Kovászna megyei tanítók szaktanfelügyelőjétől. A tankönyvkiadás új rendszerében a szerzők kiadó nélkül maradtak, egyénileg kell versenyezzenek az állami finanszírozásért. Kocsis Annamária tájékoztatott, ez azt jelenti, hogy a szerzőket terheli ezentúl a rajzok, illustrációk elkészítése és a szerkesztés is, ráadásul egy hónappal a leadási határidő előtt tették közzé a tankönyvek kivitelezésére vonatkozó technikai előírásokat, többek között a tankönyvtervezet oldalszámát, ezért a szerzők most több tíz oldalt a kukába kell dobjanak.

A tankönyvkiadás új rendszerében a szerzők kiadók nélkül, egyénileg kell pályázzanak a minisztériumhoz a tankönyvek elfogadásáért. Ez többek között azt jelenti, hogy „a tankönyvtervezet tartalmi és módszertani részén kívül a szerzőt terheli a rajzok, illusztrációk elkészítése és a szerkesztés is, amit eddig a kiadó csapata végzett”, tájékoztatott Kocsis Annamária két nyertes, első és második osztályos érvényben lévő tankönyv társszerzője.

„Az eddig bejáratott út, a kiadóval együtt, adott egy biztonságot arra, hogy a tankönyvszerzők, a szerkesztő és az általuk jól kiválasztott illusztrátor közös kollaborációval minőségi munkát tudott végezni. Jelen esetben ilyen téren nagy a bizonytalanság. Félő, hogy rajzok, illusztrációk nélkül a munkánk érvénytelen lesz, mert mindezek jelen vannak az értékelési szempontokban, több, mint az egyharmadát képezik” – vélekedett a szakember.

Az RMDSZ januárban meghirdetett pályázata a tankönyvek megírását és illusztrálását támogatja, és a szövetség azt tervezi, hogy ezt minden évben megismétli. Elsőként azoknak az 1–5. osztályos tankönyveknek a megírását ösztönzi, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakhoz tartoznak: ilyen a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és vallás. De a tantárgyreform a következő tanévtől eléri a hatodik osztályt, és ebben az esetben nemcsak a sajátos tantárgyak tankönyveit támogatják, hanem minden tantárgy könyvét. A támogatás maximálisan 7 000 lej tankönyvenként.

A február 15-ei leadási határidővel rendelkező pályázat első fordulója azoknak szól, akik már elkészítették a szükséges szövegeket, illusztrációkat, szemléltetőket, de az új rendszerben kiadó nélkül maradtak, és egyénileg kell pályázniuk a minisztériumhoz a tankönyvek elfogadásáért. „Megváltoztatták a tankönyvek kiadásának a rendszerét, és ezentúl nem magánkiadók gondozzák a tankönyveket. Így azok a szerzők, akik eddig kiadókkal együttműködve dolgoztak​, most egyedül maradtak a félig elkészült könyvekkel. Ezeket a szerzőket támogatja és motiválja a pályázat abban, hogy befejezzék a megkezdett köteteket és pályázhassanak a minisztériumi kiírásra” – hangsúlyozta a Maszolnak Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke. ​

Kocsis Annamária szerint az említett pályázat nagy segítség. „A tankönyv szerzőinek munkáját a jó illusztrátor és a technikai szerkesztő egészíti ki, ezért nagyon nagy segítség az RMDSZ kezdeményezése. E bizonytalanságban váratlan és példátlan segítségnek ígérkezik a pályázati kiírás” – magyarázta. Kiemelte, a tankönyvírók általában gyakorló pedagógusok, akik szabadidejükben dolgoznak a tankönyvtervezetekkel. „Ebből kifolyólag ez nagyon megterhelő szellemi munka” – mondta.

„A felajánlott honorárium valóban ösztönző hatású, főként ha azt a vetületét nézzük, hogy az RMDSZ ezáltal felismeri, hogy a pedagógus még mindig hisz abban, hogy a könyv a kultúra alapterméke, a tanítás- tanulás változatos színterein pedig még mindig segítő, de elsősorban értéket közvetítő eszköz a tankönyv” – fejtette ki a szaktanfelügyelő, majd hozzátette, mindenkinek, aki a magyar nyelven tanuló gyermekek számára tankönyveket készít, az a célja, hogy „inspiráló, motiváló és értéket közvetítő eszközöket” adjon az iskolások kezébe.

Az új tankönyvtervezetek kéziratát március 5-éig kell leadni az Országos Értékelési és Vizsgaközpontnak. „​Az új rendszert csak miután működni látjuk tudjuk majd értékelni. A régi se lett volna rossz, de a bonyolult közbeszerzési rendszer nem tette lehetővé célszerű működését” – fogalmazott az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke a tankönyvkiadás új rendszere kapcsán. Kocsis Annamária elmondta, a tankönyvírók munkáját az új rendszer főként azért nehezítette meg, mert olyan feladatok is a szerzőkre hárultak, amit eddig a kiadó csapat végzett – rajzok, illusztrációk elkészítése, szerkesztés.

Technikai korlátok az utolsó száz méteren

Amikor viszont ezekre a nehézségekre megoldások születtek, egy hónappal a leadás előtt „technikai korlátokat” vezettek be. „A Neveléstudományi Intézet, az Országos Értékelési és Vizsgaközpont és az Országos Tankönyvkiadó január 31-én közzé tette az eddig nem ismert technikai előírásokat a tankönyvpályázatok kéziratára vonatkozóan. A tankönyvek kivitelezésére szóló adatokat a minisztérium a pályázat kiírásával egyidőben kellett volna közölje, nem egy hónappal a leadási határidő előtt. Mindez most technikai „korlát”, minthogy segítség lenne a munkában” – fogalmazott Kocsis. A tankönyvek szerkezetének a megtervezése és kivitelezése már szinte teljes egészében megtörtént, ezért „ha most a tartalmakat, a kompetenciafejlesztést szolgáló sokrétű feladatok felosztását egy megadott, eddig nem létező szempont szerint kell megoldani, gyakorlatilag nehéz a végére jutni ilyen rövid idő alatt”, fejtette ki a Kovászna megyei szaktanfelügyelő.

A technikai előírás szerint a kéziratok 120 oldalasak kell legyenek, miközben az eddigi bevett gyakorlat alapján ők 160 oldalas tankönyvtervezetet állítottak össze, tájékoztatott Kocsis. Meglátása szerint a megszabott oldalszám nem elégséges ahhoz, hogy a tankönyvben bőven kifejtsék mindazt, amit a tanterv előír. A tapasztalat azt mutatja, hogy az eddigi mennyiséget a gyerekek megbírták, nem voltak túlterhelve, élvezték a szövegeket és a feladatokat, részletezte. „Most sajnos ki kell venni 40–50 oldalt. Dolgoztunk potyára” – jelentette ki. Elmondta, az Országos Értékelési és Vizsgaközpont azzal indokolta az utolsó száz méteren hozott előírást, hogy a tankönyvtervezetek felismerhetetlenek kell legyenek.

„Fontos lenne, hogy elég időt adjanak a munkák elkészítésére – egy fél évet legalább –, legyen egy előre világosan és konkrétan megfogalmazott, közzétett kiírás, követelményrendszer, ami a technikai, szerkesztési és felismerhetetlenségi kivitelezést is illeti, és ami ugyanakkor teret és lehetőséget ad a tantervek által is előírt követelmények betartására, ami jelen esetben csak azáltal van akadályozva, hogy nem elégséges az Országos Értékelési és Vizsgaközpont és az Országos Tankönyvkiadó által megszabott oldalszám az alsó tagozatos anyanyelv tankönyvtervezetek esetében” – magyarázta az alsó tagozatos magyar anyanyelvi tantervírással is foglalkozó szakember.  

Kocsis Annamária közölte, az ábécés könyvre is pályázatot írtak ki, amelyre szintén felismerhetetlen tankönyvtervezeteket várnak. A jelenlegi magyar ábécés könyvek három éve vannak érvényben, ami meglátása szerint túl kevés idő ahhoz, hogy egy teljesen új tankönyv szülessen. „Mindkettő követi a tantervet, nagyon szakszerű könyv”, részletezte. Nem az a probléma, hogy módosítani kell az eddigi tankönyvek tartalmán, hanem az, hogy egy teljesen új tankönyv megírása az elvárás. „Fontosnak tartanám egy tankönyvíró csoport által elkészített tankönyvcsalád használatát alsó tagozaton a folytonosság, a koncepció továbbvitelének céljából” – összegzett.

Kapcsolódók

Kimaradt?