Dorin Florea morog a katolikus gimnáziumot újraalapító törvény miatt

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester szerint nem lett volna szükség arra, hogy a parlament beleszóljon a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyébe.

„Nem arra lett volna szükség, hogy a parlament tárgyaljon erről az ügyről, hanem egy kerettörvényre, amely lehetővé teszi az iskolalétesítést, a többi a helyhatóságok dolga. Ştefan Someşan volt főtanfelügyelő elől járt a törvény be nem tartásával, a politikusoknak pedig jól jött az ügy a választási kampányban” – jelentett ki sajtóértekezletén Florea.

A polgármester emlékeztetett, hogy a katolikus egyház felmondta a bérleti szerződést az önkormányzattal. „Hogyan hozol létre egy iskolát anélkül, hogy béreltél volna ehhez ingatlant?” – tette fel a kérdést.  Kijelentette: a fontos épületek tulajdonjogát nem kellett volna visszaállítani, ezek helyett kártérítést kellett volna fizetni.

A polgármester a Római Katolikus Státus Alapítvány 2017. szeptemberi bejelentésére utalt, amely szerint érvényét veszítette a marosvásárhelyi önkormányzattal kötött bérleti szerződés a katolikus gimnázium körül kialakult vita miatt.

A szenátus szerdán szavazta meg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló törvényt, egy nappal azután, hogy a táblabíróság jogerősen semmissé nyilvánította azt a tanfelügyelőségi határozatot, amellyel 2015-ben létrehozták az iskolát.

Kapcsolódók

Kimaradt?