Jogerősen érvénytelenítette a táblabíróság a katolikus gimnáziumot létrehozó határozatot

A Marosvásárhelyi Táblabíróság keddi ítéletében jogerősen érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, és ebbe sorolta be a Bolyai Farkas Gimnázium és az Unirea Főgimnázium egyes osztályait. 

Az ítéletnek a romániai bíróságok portálján közölt kivonata szerint a táblabíróság elutasította a katolikus gimnázium és a szülők egyike által benyújtott fellebbezést a Maros megyei törvényszék korábbi ítélete ellen. Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy értelmezte az ítéletet, hogy ez alapján a katolikus gimnázium diákjai kérésre visszatérhetnek azokba az oktatási intézményekbe, ahonnan a katolikus iskolába érkeztek. 

A fellebbező szülőt képviselő Kincses Előd ügyvéd elkeserítőnek tartotta az ítéletet, mely - szerinte - minősíti a romániai jogállamiságot. Úgy vélte: a marosvásárhelyi iskolaügyben megbukott a román igazságszolgáltatás és a politikai osztály egyaránt. Szerinte ugyanis a bíróság a most érvénytelenített 2015-ös keltezésű tanfelügyelőségi iratot tekintette az iskola alapító iratának, holott az iskolát már több mint egy évvel korábban létrehozták. 

Az ítélet akár kedvezőnek is tekinthető?

Csíky Csengele, a civilek a katolikus iskoláért szülői csoport szóvivője viszont úgy vélte: az ítélet akár kedvezőnek is tekinthető, hiszen "eltakarítja" a régi intézmény jogi maradványait a megalapítandó új útjából. Hozzátette azonban, hogy ez a vádlottak számára kedvezőtlenül befolyásolhatja annak a büntetőpernek a kimenetelét, amelyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított az iskolaügyben Stefan Șomesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. 

A (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Șomesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni a Római Katolikus Gimnázium. Diákjai továbbra is ugyanabban a - római katolikus egyház tulajdonában levő - épületében kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet. 

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a kilátásba helyezett vétóját. Liviu Dragnea kedden elmondta: a Szijjártó Péterrel folytatott hétfői megbeszélésén is biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy pártja támogatja a katolikus gimnázium újraalapítását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?