Az Eurotrans Alapítvány 35 ezer erdélyi magyarnak segített a választási regisztrációban

Az Eurotrans Alapítvány 2017 júliusától segíti az erdélyi magyarokat a magyarországi választásokra való regisztrációjukban. Eddig 35 000 személynek segítettünk abban, hogy adataik felkerüljenek a választási névjegyzékbe – számolt be Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke.

„Elsődleges szerepünk a tájékoztatás volt, ismertettük az emberekkel a magyarországi választásokon való részvétel feltételeit. Mint ismeretes, ahhoz, hogy valaki szavazhasson, kell rendelkeznie magyar állampolgársággal, és előzőleg regisztrálnia kell, hogy szerepeljen a neve a választási névjegyzékben” – tette hozzá Nagy Zoltán Levente.

Az Eurotrans Alapítvány elnöke kifejtette: a tájékoztatással párhuzamosan a névjegyzékbe való felvétel folyamatát helyi irodáikban és ingyenes telefonszámon könnyítették meg, ezt pedig egy olyan közel három hónapos időszak követte, amikor otthonukban keresték fel az erdélyi magyarokat, és segítették regisztrációjukban.

Nagy Zoltán Levente fontos részletként említette: a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyarok levélben szavaznak. A szavazólapok postázása március közepén kezdődik a regisztrációkor megadott címekre. A szavazólapot többféleképpen lehet visszaküldeni.

„Mi azt javasoljuk, hogy valamelyik Főkonzulátusra vagy az RMDSZ helyi irodáinak valamelyikéhez juttassák el. A Szövetség munkatársai a szavazólapok begyűjtésében is segítenek. A határidő szoros, ezért nem javasoljuk, hogy a postai úton való visszaküldést válasszák azok, akik részt vennének a választásokon” – figyelmeztetett Nagy Zoltán Levente.

Március 24-én lezárják a regisztrációt

A választással kapcsolatos legfontosabb dátumokról elmondta: a választás hivatalos időpontja április 8., a levélszavazatoknak eddig a határidőig kell beérkezniük. Annak, aki voksolna, de a választásokra még nem regisztrált, azt javasoljuk, hogy ezt sürgősen tegye meg. A Nemzeti Választási Iroda ugyanis március 24-én lezárja a regisztrációt. Csak az élhet szavazati jogával, aki sikeresen regisztrál eddig a határidőig, azaz március 24-ig bekerül a neve a választási névjegyzékbe – emlékeztetett Nagy Zoltán Levente.

„Minden Kárpát-medencében élő magyar ember jövőjére hatással lesz az, hogy milyen kormány kerül Magyarország élére. Ezért továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, és ha még nem tette meg, regisztráljon a magyarországi választásokra” – fejtette ki.

Az Eurotrans Alapítvány március 20-ig nyújt még segítséget a regisztrációs folyamatban. Az Alapítvány elnöke arra kér mindenkit, hogy a továbbiakban is forduljanak bizalommal az RMDSZ és az Alapítvány irodáihoz, vagy kérjenek segítséget a 0800-444-666-as ingyenes telefonszámon. Az irodák listája és további információk az alapítvány honlapján, valamint a itt érhetőek el.

Kapcsolódók

Kimaradt?