Látogatási tilalmat vezetnek be a sepsiszentgyörgyi kórházban

Az influenza és felső légúti megbetegedések magas száma miatt az újszülött és intenzív terápiás osztályon látogatási tilalmat vezetett be a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház vezetősége. Tájékoztatásuk szerint a látogatási tilalom február 7-én, szerdán lép életbe és meghatározatlan ideig tart. 

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban két betegnél mutatták ki az influenza vírusát, ám ennél jóval nagyobb a fertőzöttek száma. A kórház orvos igazgatója szerint közepes intenzitású a járvány, de általában februárban tetőződik a fertőzés.

Hasonlóan nyilatkozott Sánta Ferenc járványtani orvos is. Elmondta, a háromszéki háziorvosok jelentése szerint meghaladta a kétezret a felső légúti megbetegedések, tüdőgyulladások száma, de megjelentek az első influenzás megbetegedések is.

A járványtani orvos kifejtette: arra számítanak, hogy a következő időszakban a betegek száma eléri a 4 ezret is, a járvány a következő 3–4 hétben csúcsosodhat. A szakember szerint a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban bevezetett látogatási tilalomnak megelőzési szerepe van, hogy megóvják a betegségnek leginkább kitett személyeket – az újszülötteket, koraszülötteket vagy az intenzív terápiás osztályon lévő lábadozó betegeket – a fertőzéstől.

A kórház orvos igazgatója, Antal Álmos szerint akkor lehetett volna megelőzni az influenza járványt ha a lakosság legalább 15 százaléka kapott volna védőoltást. Ez Kovászna megyében 30 000 személyt jelentene, ennél viszont jóval alacsonyabb a beoltottak száma. Kovászna megye összesen 3 300 adag ingyenes influenza oltást kapott, ebből 2 900-at a háziorvosok beadtak a betegségnek leginkább kitett célcsoportnak, tehát még 400 adag oltást lehet igényelni a családorvosoktól. 

Az influenza az idősek, gyerekágyasok és gyenge immunrendszerű személyeknél okozhat súlyos tüneteket. A szakemberek javaslata szerint a fertőzés veszélyeinek kitett személyeknek javallott kerülni olyan helyeket, ahol nagy tömegek gyűlnek össze, a beteg gyerekeket nem kell közösségbe vinni, illetve a megelőzés szempontjából nagyon fontos a rendszeres kézmosás. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?