Premier: először tartanak LMBT Történeti Hónapot a kincses városban

Idén Kolozsvár is csatlakozott Bukaresthez és Iași-hoz: a kincses városban először szervezik meg az LMBT Történeti Hónapot. A fesztiválra – akárcsak számos más városban, például Budapesten – februárban kerül sor.

A kolozsvári fesztivál célja a sokszínűség felmutatása, ugyanakkor lehetőségteremtés a párbeszédre, a szolidaritásra. „Romániai LMBT-közösség történelmét sajnos nagyon kevesen ismerik. Az LMBT Történeti Hónappal szeretnénk az emlékezetekbe vésni a közösség emancipációjának fontos pillanatait” – mondta a Pride Románia elnöke, Lucian Dunăreanu. Kolozsváron a Pride Románia és a Les Sisterhood égisze alatt kerül sor a fesztivál eseményeire.

Romániában az Accept egyesület Bukarestben először 2012-ben szervezte meg az történeti hónapot. Idén az Accepthez egy másik szervezet, a MozaiQ is társult . A fővárosi programokat itt és itt tekintheti meg. 

Mit láthatunk Kolozsváron?

Kolozsváron február minden csütörtökén a Meleg Filmek Fesztiváljának alkotásait nézheti újra a közönség, a vetítésekre a Delirio Klubban kerül sor. A továbbiakban élő könyvtárral ismerkedhetünk meg az LMBTQ-közösség tagjaival, a Ga(y)mes nighton a játék nyithat teret a párbeszédre. A Holokauszt ideje alatt megölt melegekre is emlékezni fognak a kincses városban. Izgalmas eseménynek tűnik a Pub Crawl – coming out stories, amelynek során 5 meleg nő történetével ismerkedhetünk meg öt különböző helyszínen.

A fesztivál alatt lehetőség nyílik ingyenes HIV-tesztre, erre február 23-25 között kerül sor a Delirio Klubban. Érdemes élni vele. Az LMBT Történeti Hónapban nem maradhat el a buli sem, erre Valentine’s Night Party név alatt kerül sor. A fesztivált Kolozsváron egy beszélgetés zárja február 25-én, ennek témája: hol érezhetik magukat biztonságban a melegek Kolozsváron? A téma aktualitását az az incidenst is aláhúzza, amelyre Bukarestben került sor a hétvégén az LMBT Történeti Hónap egyik eseményén. Vasárnap este meg kellett szakítani a Percenként 120 szívverés című film vetítését a Román Paraszt Múzeumában homofób tiltakozók egy csoportja miatt. Azt kifogásolták, hogy a film homoszexuálisokról szól, a „román parasztok pedig keresztény ortodoxok”. Az incidensről bővebben itt olvashat.

Az LMBT Történeti Hónap az LMBT múltról és a kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, amelyek jelentős része láthatatlan maradt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek mindig is részei voltak az ország és a világ történelmének; jelenlétükkel, tevékenységükkel alakították annak sorsát még akkor is, ha mindezt valós életük, identitásuk elfedése közben kellett tenniük. A rendezvénysorozat az LMBT emberek történelemben való jelenlétét kívánja megmutatni, ugyanakkor fontos szerepe van az LMBT közösség építésében is. A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Történeti Hónapot Rodney Wilson középiskolai tanár rendezte meg elsőként 1994-ben, az Egyesült Államokban. Az ötletet 2004-ben vette át az Egyesült Királyság, két évvel később Skócia is csatlakozott, majd őket fokozatosan több és több ország követte. (LMBT Történeti Hónap Magyarország)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?