Ideiglenesen bezárták a nagyváradi Moszkva kávézót

Ideiglenesen, harminc napra zárták be a nagyváradi hatóságok a város közkedvelt kulturális szórakozóhelyét, a Moszkva kávézót szombaton, ismételt csendháborítás okán. A kávézó tulajdonosai és a vendégek szerint is meghurcolásról van szó, a helyi sajtó szerint a Moszkvát egy Nagy Románia-párti politikus akarja eltüntetni a város kulturális életéből. A zárás óta több alkalommal is összegyűlt kisebb tömeg a kávézó előtt, és annak újranyitásáért tüntettek.

A nagyváradi Helyi Rendőrség a Moszkva kávézó bezáratásáról közleményt adott ki, amelyben az szerepel, hogy tavaly 14 telefonos reklamációt kaptak a kávézó működésével kapcsolatban, idén pedig 4 telefonosat és 2 írásbelit. Nem szerepel azonban a közleményben egy lényeges információ, hogy mindegyik reklamáció ugyanattól az egy családtól származik – fejtették ki a kávézó tulajdonosai keddi közleményükben.moszkvaka

„A közelben lakó férjről és feleségről van szó, akik hosszú ideje hadjáratot folytatnak a Moszkva ellen, sorozatos megkeresésünk nyomán sem hajlandóak megegyezésre jutni. A kávézó megfelelő és civilizált működtetése érdekében megkerestük a környéken lakó összes családot, hogy kikérjük véleményüket. A szóban forgó egyetlen esetet kivéve mindannyian azt nyilatkozták, hogy semmiféle kellemetlenséget nem okoz nekik a Moszkva működése, így a zajszinttel sincs gondjuk." – áll a Moszkva közleményében.

Az ideiglenes bezárásról szóló határozatban egyébként említés történik a helyszínen elvégzett zajszint-mérésről is. A kávézó tulajdonosai szerint a mérőeszköz nem volt hatóságilag hitelesítve, továbbá nem ismert a készülék hibahatára sem, emellett a mérés professzionális módját sem biztosították.

A legutóbbi helyi rendőrségi büntetést megelőzően egyébként a hatóság még csak ki sem szállt a helyszínre, ellenőrizni, hogy valóban megalapozott-e a fentebb már említett személy legújabb bejelentése – ehelyett egy irodaasztalnál döntötték el újabb szankció kirovását, ami aztán a bezárásra vonatkozó határozatot maga után vonta.

A Moszkva kávézó vezetősége megerősíti jóhiszeműségét, és hangsúlyozza készségét a békés, mindenkinek megfelelő, törvényes rendezésre. Ennek érdekében már az elmúlt hetekben is több intézkedést hoztak: javítottak a hangszigetelésen, csökkentették a rendezvények hangerejét, törvényes időben véget ér minden koncert, illetve olyan, megfelelő helyszínt biztosítottak a dj-rendezvényeknek, ahonnan nem szűrődik ki zaj. „Bármilyen további racionális és törvényes intézkedésre készen állunk" – áll a Moszkva nyilatkozatában.moszkva

A tulajdonosok úgy érzik, nyilvánvaló diszkrimináció áldozatai, hiszen számos olyan szórakozóhely változatlanul működik, amely ellen valóban sok reklamáció érkezik, s amely nem is igyekszik megnyugtató rendezést nyújtani.

Mint elmondták, a Moszkva kávézó nagyváradi a román és magyar közösség találkozóhelye, a város egyik multikulturális központja, számos művészeti rendezvény centruma, szórakozóhely, amely igényes szolgáltatásokat nyújt, a vonatkozó törvények tiszteletben tartásával.
Tevékenységei közt koncertek, képzőművészeti kiállítások, színházi előadások, filmvetítések, költői estek és műveltségi vetélkedők, bolhapiac és kézműves-foglalkozások vannak.

Kimaradt?