Kínos ügy Kolozsváron: sikkasztással vádolják a Báthory Szülői Szövetség volt elnökét

Sikkasztással vádolja a kolozsvári Báthory Szülői Szövetség volt elnökét a szervezet jelenlegi vezetősége. Vilcsek Károly a könyvelési adatok szerint közel 12 ezer euróval nem tud elszámolni. A pénz nagy részét a Báthory István Elméleti Líceum kisépülete udvarának felújítására kapta a szövetség. Vilcsek Károly az ügyvédje konzultálása előtt nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Február 15-én dönti el a Báthory Szülői Szövetség (BSZSZ), hogy kiegyezéssel vagy peres úton szerzi vissza Vilcsek Károlytól azt a pénzt, amellyel a szervezet korábbi elnöke a jelenlegi vezetőség szerint nem tud elszámolni. Első lépésként a nagy múltú kolozsvári iskola, a Báthory István Elméleti Líceum munkáját segítő szervezet új elnöksége múlt év végén hivatalos felszólító levelet küldött az 56 éves férfinek, amelyekben tételesen felsorolják a kasszából hiányzó összegeket. A teljes summa közel 12 ezer euró.

Még a gólyabálra szánt pénz is eltűnt

A birtokunkban lévő hivatalos felszólítás szerint Vilcsek Károly 2017-ben több részletben összesen 47 ezer lejt vett fel a BSZSZ egyik bankszámlájáról, amelyhez csak neki volt hozzáférése. Ez a pénz célzott támogatás volt: a Báthory István Elméleti Líceum kisépülete udvarának felújítására kapta a szövetség egy vállalkozótól. Az udvaron semmilyen munkálat nem történt, de az összeg már nincs meg a külön erre a célra nyitott bankszámlán, és a BSZSZ volt elnöke nem számolt el vele.

A felszólító levél szerint Vilcsek Károly felvett egy 250 ezer forintos magyarországi adományt is, amelyről szintén nem tudni, hogy mire költötte. A volt elnök nem tud elszámolni azzal a 2000 lejes támogatással sem, amelyet az iskola egyik osztálya kapott szponzori szerződés alapján, és amelyet a leváltása előtt három nappal vett fel. Sőt Vilcsek Károly a leváltása után tíz nappal is hozzányúlt a kasszához: akkor a gólyabál megszervezésének szánt adományokból összegyűlt 400 lejt vette fel, és a pénzből azóta sem láttak semmit a gólyák.

Csak papíron volt cenzor

A Báthory Szülői Szövetségnél tavaly október 20-án történt meg a vezetőváltás. Az új elnök, Király Attila a Maszolnak elmondta: első dolguk az volt, hogy módosítsanak a BSZSZ statútumán, mert addig meg volt kötve a kezük, nem tudtak hozzáférni a bankszámlákhoz sem. Ez november végén megtörtént, és utána egy pénzügyekhez értő szülő átvizsgálta a könyvelést. Ekkor kaptak pontos képet a hiányról.

„Addig csak sejtettük, hogy baj van. A gond az, hogy csak Vilcsek Károly fért hozzá a bankszámlákhoz, és senki nem gyakorolt ellenőrzést fölötte. Az egyik alelnök külföldre költözött, a harmadik elnökségi tagot pedig nem érdekelte, hogy mi zajlik a szülői szövetségnél” – részletezte Király Attila. Hozzátette, hogy korábban a BSZSZ-nek csak papíron volt cenzora, akinek féléves jelentéseket kellett volna készítenie a szövetség anyagi helyzetéről. „Kértük Vilcsek Károlytól a jelentéseket, s mindig arra hivatkozott, hogy nem készültek még el. Utána tudtuk meg, hogy nem is volt, akinek elkészítenie” – magyarázta.

Király Attilától azt is megtudtuk, hogy Vilcsek Károly fizetés címen vette fel több részletben az udvarfelújításra szánt 47 ezer lejt, pedig a szülői szövetségnek csupán egyetlen alkalmazottja van, egy titkárnő. Azért járhatott el így, mert különben nem tudott volna 10 ezer lejnél nagyobb összeget felvenni a bankszámláról. Emellett a volt elnök külföldi delegációkra is vett fel összegeket. „Az ügy pikantériája, hogy még a leváltása után is hozzányúlt a kasszához, és elvette a gólyabálra szánt pénzt” – fogalmazott a BSZSZ elnöke.

„Azt üzente, hogy ez a pénz neki jár”

Vilcsek Károly a szülői szövetség tisztújító ülésen nem vett részt, így tevékenységi beszámolót sem tartott. Az új elnökség először szóban szólította fel arra, hogy adja vissza az elszámolatlan összegeket, de ő erről hallani sem akart. „Azt üzente, hogy ez a pénz neki jár” – idézte fel Király Attila. December 19-én küldték el neki a hivatalos felszólító levelet, amelyben felajánlották a kiegyezés lehetőségét, ha a teljes hiányzó összeget visszaadja. A BSZSZ vezetősége kilátásba helyezte az ügyészségi feljelentést is, ha nem tesz eleget a felszólításnak.

Ekkor Vilcsek Károly már ügyvédet is fogadott. Király Attila és az egyik alelnök, Szikszai Attila kétszer is találkozott a jogi képviselőjével. Első alkalommal az ügyvédjével azt üzente, hogy visszaadja a pénz egy részét, egy nevetséges összeget. „Erről természetesen hallani sem akartunk. Másodszor az ügyvéd már megduplázta az összeget. Ez is sokat elmond az ügy jellegéről” – mondta Király Attila.

Megkérdezték a szülőket

A BSZSZ elnökének tájékoztatása szerint azért csak február 15-én döntenek a következő lépésről, mert erről meg akarják kérdezni a Báthoryba járó mintegy 1100 diák szüleit is az osztályonként összehívott szülői értekezleteken. „A célunk az, hogy a szülői bizottsági elnökök a szülők által kapott mandátummal vegyenek részt a február 15-ig gyűlésen. Még nem tartották meg valamennyi osztályban a szülői értekezletet erről az ügyről” – magyarázta a szövetség vezetője.

Király Attila hangsúlyozta, hogy a BSZSZ tevékenysége jogi értelemben semmilyen formában nem kapcsolódik a Báthory István Elméleti Líceuméhoz. Úgy fogalmazott, tanultak a történtekből, és a szülői szövetség új statútuma a garancia arra, hogy ilyesmi többé nem fordulhat elő. Ugyanakkor a szövetségnél nem állt le az élet. Az új vezetőség megválasztása óta több eseményt is szerveztek, elkerítették a kisépület udvarának azt a részét, amely balesetveszélyes a gyerekekre, és bevezették a kártyás belépési rendszert a kisépületbe.

Vilcsek előbb az ügyvédjével beszélne

Megkerestük Vilcsek Károlyt is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Közölte, hogy előbb az ügyvédjével szeretne konzultálni a vádakról. „Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy sikkasztásról csak a szülői szövetség új vezetősége beszél, bizonyíték erre nincs. Ez egy összetett ügy. Ki kell vizsgálnunk, hogy honnan jött ez az egész. Engem is zavar, hogy hét év munka után ilyesmikkel vádolnak” – fogalmazott a BSZSZ volt elnöke.

Kimaradt?