Nagyon merész KRESZ-módosítást vitat meg a parlament

Nagyon vitatott KRESZ-módosítási javaslatot nyújtott be a parlamentbe egy szociáldemokrata képviselő. Mihai Weber tervezete szerint a járművek bizonyos feltételek mellett a záróvonalon áthajtva is előzhetnek.

Köztudott, hogy az egyik legsúlyosabb közúti kihágás a jelenlegi KRESZ szerint a forgalmi irányokat elválasztó folytonos útburkolati jelzés, a záróvonal és a kettős záróvonal átlépése. A tiltáson enyhítene a parlamentbe benyújtott törvénymódosító tervezetével Mihai Weber PSD-s képviselő.

A politikus javaslata szerint a járművek áthajthatnak a záróvonalon, ha egy akadályt kell kikerülniük. Ez az akadály lehet egy kis sebességgel haladó másik jármű is. Igaz, a tervezet szerint ezt csak a legkevesebb 7 méter széles utakon tehetnék meg, legalább húsz méteres látástávolság mellett.

A kormány mindenesetre negatívan véleményezte a törvénymódosító indítványt, arra hivatkozva, hogy az előírt feltételekkel is veszélyeztetné a közlekedés biztonságát. Tavaly egyébként összesen 317 baleset történt a záróvonal átlépésével történt előzés miatt. Ezekben a balesetekben 101 személy vesztette életét és 371-en sérültek meg.

Mihai Weber tervezetét első házként a képviselőház tárgyalja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?