A tanügyminiszter „megkegyelmezett” a maszturbáló vallástanárt lefilmező diáklányoknak

Valentin Popa tanügyminiszter kérésére egyelőre nem büntetik meg azokat a tanulókat, akik az iskola szabályzatát megszegve lefilmezték a kiskapusi Nicolae Teclu líceumban az ortodox vallástanárt, amint illetlen mozdulatokat tett tanóra közben.

Valentin Popa tanügyminiszter péntek este beszélt az ügyről Nagyszebenben az érintett iskola igazgatójával és a tanfelügyelőség vezetőivel.

A kiskapusi iskola szombaton közleményben értesítette az Agerpres hírügynökséget, hogy a tanügyminiszter kérésére a Nicolae Teclu líceum igazgatótanácsa „fontolóra veszi, hogy felfüggessze az incidensben érintett tanulólányok ellen kiszabott büntetéseket mindaddig, amíg az illetékes hatóságok lezárják a kivizsgálást az iskola volt vallástanárának ügyében.” 

Eredetileg az órán illetlen mozdulatokat végző vallástanárt lefilmező lányokat írásbeli megrovásban részesítették és levonták magaviseleti jegyüket, amiért a videót közzétették az interneten. Ezt követően tett látogatást a tanügyminiszter a helyszínen. Az iskola igazgatója, Lucia Berger szombaton azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a diáklányok büntetésének elengedéséről hétfőn tárgyal majd az igazgatótanács.

„Ha a tanárról kiderül, hogy ártatlan, akkor kérni fogjuk, hogy szigorúbb büntetést szabjanak ki a tanulólányokra. A lányok az iskola szabályzatát és az oktatási törvényt is megsértették. A szabályzat tételesen megtiltja, hogy filmezzenek és hogy közzétegyék a filmet” – magyarázta az igazgatónő az Agerpres hírügynökség megkeresésére. Ugyancsak a szaktárca vezetőjének kérésére a lányokat pszichológiai vizsgálatnak is alávetik, mivel megtörténhet, hogy trauma érte őket - derül még ki a közleményből.

A szóban forgó vallástanár még a botrány kitörése napján lemondott tanári állásáról, Liviu Pop akkori tanügyminiszter kérésére.

Valentin Popa tanügyminiszter szombaton közleményt adott ki, mely szerint "a folyamatban levő rendőrségi kivizsgálás eredményétől függetlenül világos, hogy a szóban forgó tanár illetlenül viselkedett (bármi is lenne a kiváltó oka, lehet akár betegség is). A tanóra nem zajlott normális körülmények között, ezért a tanár felmondása csak az első, kézenfekvő lépés.' 

A kiskapusi líceum igazgatónője szerint a lemondott vallástanár és ortodox pap ártatlan. 

Egyelőre az egyedüli hivatalos fórum, amely ártatlannak minősítette a vallástanárt, az Erdélyi Metropólia volt. Ennek közleménye értelmében a szóban forgó tanár és ortodox pap ártatlan, mert nem önkielégítést végzett, hanem súlyos betegségben szenved, és az ágyékát vakarta. „Néhány évvel ezelőtt egy súlyos betegség miatt megműtötték azon a tájékon, de úgy tűnik, kiújult a betegsége. Szörnyű viszketései voltak. Beismerte, hogy már nem tudott uralkodni magán, bedugta egyik kezét, és megvakarta az ágyékát. Ezek orvosilag bizonyított tények” – mondta akkor az Erdélyi Metropólia szóvivője.

Az ügy előzménye, hogy januárban a kiskapusi iskolában a tanulók lefilmeztek egy ortodox vallástanárt, aki - a videó készítőinek állítása szerint - önkielégítést végzett tanóra közben, a katedránál ülve. Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is kivizsgálást indított. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?