Bővült a csernátoni Malomkert

Egy oktatási-képzési központ létrehozása valósult meg a Háromszéki Mára Szociális és Közművelődési Egyesület tulajdonában található Malomkertben. A Bethlen Gábor Alaptól elnyert 800 ezer forintos támogatásnak köszönhetően a gazdasági melléképület külső és belső felújítása után az emeleten előadótermet alakítottak ki.

Befejezése óta is már több képzésnek, rendezvénynek adott helyet, így erőteljesebb a vidékiek szakmai felzárkóztatása, a közösségi élet fejlesztése az intézmény által odavonzott rendezvényeknek köszönhetően  – áll az egyesület közleményében. Eredmény az is, hogy az idegen turisták, képzésekre érkezők egyre jobban felfedezik maguknak a helyszínt, amely ezáltal maga köré vonzza az itt élőket és az ide érkezőket, Székelyföld oktatóit, népdalait, táncait, meséit, ezért elősegíti a közösségépítést, hagyományápolást.

A képzéseken, délutáni iskolán, konferenciákon, kulturális rendezvényeken évi 500 személy vesz részt a Malomkertben.  A szakmai képzéseken és táborokon kívül a turistáknak is van, amit kínálni: a laskakészítéstől kenyérsütésig, a gyümölcsfeldolgozástól a hecserlikészítésig, elleshetik a kenyérsütés titkait, a természetközeli életmód sajátosságait, a régiek sokrétű tudását, amely egyre inkább kiszorul a városi modern ember életéből.

A felújított Malomkert figyelmeztet minket az idő múlására, mozgásával az élet körforgására. Mozgásban tartja a környék tradícióit, maga köré vonzza az itt élőket, s velük együtt a vidék tudását, emlékeit, népdalait, táncait és meséit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?