Mutass jó példát: megvannak az Arad és Temes megyei győztesek

Októberben Arad és Temes megyében zajlott a jelölés a Nőileg magazin Mutass jó példát! programjára. A két megyéből 32 érvényes jelölőlapot küldtek be, így közülük került ki a győztes, aki Nagy Etelka jogász, az aradi szociális igazgatóság egykori vezetője lett.

A második helyezést Pál Krisztina-Erzsébet temesvári pedagógus kapta, harmadik helyen pedig az aradi Khell Levente végzett, aki szakmáját tekintve szintén pedagógus.

A három példaképet a Nőileg magazinban, valamint a lap honlapján ismerhetik meg az olvasók. 

Nagy Etelka húsz évig vezette az aradi szociális igazgatóságot, szívvel-lélekkel szolgálta a rászorulókat az intézmény munkatársaival együtt. Szociális szolgáltatásokat hozott létre, és ahol tudta, felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos a szegény, hátrányos helyzetű emberek segítése és társadalmi integrációja. A nevéhez fűződik a Szivárvány napközi otthon alapítása, amely egy svájci alapítvány segítségével indult. A napközi nehéz sorsú gyerekek számára nyújtott segítséget a tanulásban, étkeztetésben, áldozatos munkájának köszönhetően a mai napig működik. Idősek számára hat otthont hozott létre, ahol az egyedül élők találkozhatnak. Szintén ő gondolt az állami gondozásból élő fiatalokra is, így megalapított egy bentlakást számukra, ahol ingyenes lakhatást és tanácsot kaphattak, valamint felkészítették őket az önálló életre. HIV-fertőzött gyerekek számára központot hozott létre – ismertette a Nőileg az egyik jellemzést. 

Pál Krisztina igazi közösségépítő, tehetséggondozó tanító. Tanítói munkájában különös érzékkel karolja fel az ígéretes tehetségeket, elsősorban a művészetek területén, de más területeken is. Szociális érzékenységének, türelmének és szakértelmének köszönhetően az osztályában tanuló sajátos nevelési igényű tanulók a későbbi években is benn maradtak az iskolarendszerben, középiskolába is jártak. Tanítói munkája mellett mindig kiemelt szerepet kaptak munkájában a szociális jellegű tevékenységek: 2001-től több éven át a Csákovai Caritas támogatásával ingyen uzsonnát biztosított a gyárvárosi napközis tanulóknak, majd 2009 óta folyamatosan megszervezi a Meleg ebéd programot a gyárvárosi Millenniumi Templom támogatásával, mely révén évente 15–20 tanuló naponta ebédet kap az iskolában. Több hátrányos helyzetű családból származó gyermek sorsát egyengette, követte, pozitívan befolyásolta. 2011-től tevékenysége újabb vetülettel bővült: az Eszterlánc Kulturális Egyesület munkatársa lett. Jelenleg közel 120 gyermeket és fiatalt érintő hagyományőrző, értékteremtő munkát folytat néptánc, népzene, hangszeroktatás által. Pál Krisztina igazi közösségszervező – szerepel a temesvári pedagógus jellemzésében.

Khell Levente Arad megye tanító bácsija. Éveken keresztül trabantozott hóban, sárban és napsütésben, hogy koreográfusként vezesse a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttest. Arad Gáj kerületi magyarságának lelkes, segítő tagja, az ottani Caritas Szeretetszolgálat segítője. Ismerve őszinteségét, tisztességét, emberszeretetét számos adományozó áll mögé a különböző kulturális események megszervezésében. Odaadó, lelkes pedagógus, keze alól számtalan ügyes gyermek került ki. Szervez, irányít, lelkesít, tanácsokat ad (és kér, ha szükséges), udvart takarít és szépít, bohócnak öltözik, ha kell. Szívén hordja iskolája múltját, jelenét és jövőjét, igazi kihagyhatatlan pedagógus – írta az egyik jelölő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?