Ősztől iskolai lovászképzés indul Csíkszentmártonban

Lovászképzés indul ez év őszétől a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a lovászképzés egy hároméves szakközépiskolai oktatási programon keresztül valósul meg a 9-11. osztály szintjén. A gyakorlati képzésre a csíkszentsimoni tangazdaság, a Kavalliera Lovasklub és a madéfalvi Kincsem Sportegyesület biztosít hátteret, valamint a továbbiakban más Hargita megyei lovardák csatlakozását is várják - derül ki a Hargita Megye Tanácsának közleményéből. 

Az idézett dokumentum szerint a képzés elindítása révén egy, a romániai oktatásból teljesen hiányzó résre születik megoldás, és a továbbiakban a felnőttképzésre, valamint a lovász szakmához társítható további szakmák képzési lehetőségeinek biztosítására összpontosítanak az együttműködő felek. A cél az, hogy Hargita megye az erdélyi és a romániai lovasélet kiemelt és meghatározó szereplője legyen, ennek elérésében a lovászképzés csak az egyik lépcsőfok. 

A témában a csíkszentsimoni tangazdaság lovardájában tartottak megbeszélést az illetékesek, ez alkalomból Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke azt mondta: az általa vezetett intézmény már korábban, az akkor még alárendeltségébe tartozó Agrárkamara révén tervezte a lovászképzés elindítását, de ennek 2015-ös év végi átszervezése megakadályozta az elképzelés gyakorlatba ültetését. Ennek ellenére a téma továbbra is aktuális maradt, és végül konkretizálódott, így ősztől beindíthatják a lovászképzést a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában. 

A jelenlévők a pásztorképzés lehetőségeiről is egyeztettek, amelyre egy inasképzési program mentén kerülne sor, egyetértve azzal, hogy kiemelten fontos a szakma becsületének és tiszteletének visszaállítása, figyelembe véve a megye állattartással kapcsolatos hagyományait és erőforrásait. A pásztorképzésnek is elsődlegesen a csíkszentmártoni szakiskola tud keretet biztosítani, helyi vállalkozókkal együttműködésben - teszi hozzá a közlemény. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?