Megújul Temesvár belvárosa

Májusban elkezdődhet Temesvár történelmi városközpontjának – az egykori várfalakon belüli rész – felújítása, adta hírül a nyugatijelen.com hírportál. A 15 millió eurós, európai pénzből finanszírozott projekt kivitelezőjét hat cég közül választják ki a következő hetekben. 

Ha minden a tervek szerint történik, májusban elkezdődhet a történelmi belváros négy terének (Dóm tér,Szabadság tér, Szent György tér és Ţarcului tér), valamint 10 utcájának a felújítása – jelentette be Nicolae Robu polgármester az elmúlt hétvégén.

temesvar

A történelmi városrész felújításának jelképes alapkövét még Gheorghe Ciuhandu volt polgármester helyezte el tavaly májusban, a választási kampány idején. Az alapkőletétel után közel egy évnek kellett eltelnie, hogy a munkálatok elkezdődjenek. A rehabilitálási munkálatok során a víz-, gázvezeték- és villanyhálózatot, a csatornázást is felújítják. Amennyiben régészeti leletek kerülnek elő, a munkások átadják a terepet a régészeknek és másutt folytatják a felújításokat, ezért egyszerre több munkafrontot nyitnak meg. Elsőként a Szent György tér és a Szabadság tér környékét zárják le a közúti forgalom elől. Az európai pénzen felújított városrész utcáit kikövezik és sétálóutcákká alakítják, ezért jelentős mértékben csökkenni fog a parkolóhelyek száma a történelmi belvárosban. A közel 70 millió lejes európai projekt  befejezésének határideje 2015.

Kimaradt?