Liviu Pop: nem biztos, hogy őszire újraalakul a katolikus gimnázium

Korántsem biztos, hogy őszire sikerül újraalapítani a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumot – véli Liviu Pop. Az oktatási miniszter hétfőn a főtanfelügyelővel és Dorin Florea polgármesterrel is tárgyalt az iskola sorsáról.

Marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Liviu Pop elmondta: a katolikus gimnázium megalapításáról szóló törvény egyelőre csak tervezet, még el kell fogadnia azt a szenátusnak is. De ha el is fogadja a parlament, akkor sem biztos szerinte, hogy a szeptemberi iskolakezdésig hatályba is lép. „Bármikor bárki találhat hibát benne és megtámadhatja, elég csak egy pontot, vagy vesszőt ellenezni” – jelentette ki.

A miniszter emlékeztetett: a törvény elfogadása esetén az iskolai oktatás minőségéért felelős állami hatóságnak is akkreditálnia kell az intézményt. „Tehát ez még egy hosszas folyamat” – tette hozzá. Megjegyezte: önálló jogi személyiségű iskolát akkor lehet alapítani, ha van erre a célra megfelelő helyisége, ingatlanja, akár saját tulajdonában, akár kezelésében a polgármesteri hivatalnak.

Liviu Pop elmondta, „technikai jellegű” megbeszélést folytatott a Maros megyei főtanfelügyelővel és Dorin Florea polgármesterrel. „Az egyeztetések építő jellegűek voltak, és főleg arról szóltak, hogy a tanulók jogai semmiképpen se sérüljenek, akármi is lesz a jövőben az iskolaalapítás, vagy az iskolának helyet adó ingatlan körül” – nyilatkozta a tárcavezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?