Sertéspestis: 13 állatot áldoztak fel egy Szatmár megyei háztartásban

Ismét felütötte a fejét Romániában az afrikai sertéspestis. A vírus jelenlétét egy háztáji gazdaságban mutatták ki a Szatmár megyei Mikolán (Micula) - írja pénteki közleményében az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

A tájékoztatás szerint miután a fertőzést megerősítette az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Intézet, elrendelték a gazdaságban található 13 sertés elégetését, a sertésólak, a felszerelések és a környező épületek fertőtlenítését.A betegségek visszaszorításáért felelős helyi központ már felmérte a környéken található sertésállományt, hogy megszabják a szükséges intézkedéseket a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. 

Az ANSVSA értesítette a helyzetről az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állat-egészségügyi Világszervezetet. A hatóság arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy január 14-én Geronimo Brănescu, az ANSVSA elnöke Brüsszelbe utazik, hogy megbeszélje az Európai Bizottság képviselőivel a vírus terjedésének megakadályozása érdekében tett lépéseket, és hogy Romániának milyen intézkedéseket kell meghoznia, illetve a megszorítások időtartamáról is egyeztet.

Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírus okozta betegsége. Rendkívül gyorsan terjed, és a megbetegedett állatok kivétel nélkül elpusztulnak. Nincs vakcina a kór kivédésére, az egyetlen módszer a vírus terjedésének megakadályozására a beteg, illetve a megfertőződésnek kitett állatok elpusztítása.

Az állatorvosok leszögezték, az afrikai sertéspestis nem terjed át az állatról az emberre. 

Kapcsolódók

Kimaradt?