Közzétették a tételmintákat, jövő hónapban már érettségiznek a diákok

Közzétette a tanügyminisztérium az idei érettségi első tételmintáit. Idén már februárban elkezdődik az érettségi.

A magyar anyanyelv szóbeli vizsgán két tételsort kell megoldani, szövegértelmezést várnak, illetve szövegalkotást. Az egyik tételminta alapján például 10-15 mondatban el kell mondaniuk a végzősöknek, hogyan intéznének el egy hivatalos ügyet.

A magyar írásbeli tételminta már komoly versértelmezést kér, leíró szöveg értelmezését és esszéírást. A tételmintákat itt érheti el.

Már februárban elkezdődik

Idén már másként érettségiznek a végzősök. Februárban lebonyolítják a szóbeli vizsgákat, az írásbeli megmérettetésekre pedig majd nyáron kerül sor. Az írásbeli tételeket online javítják a tanárok.

A végzősök a tanévet május 25-én zárják. Február 12-13-án a román szóbeli vizsgával kezdik az érettségit. 14-15-én a kisebbségi diákok anyanyelvből vizsgáznak. 19-20-án digitális kompetenciákból mérik fel őket, 21-22-án pedig az idegen nyelv szóbeli megmérettetése következik.

Az írásbeli vizsgák június 25-én kezdődnek, ekkor kerül sor a román írásbeli vizsgára. Anyanyelvből június 26-án vizsgáznak a kisebbségek, 27-én a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból mérik fel őket. 28-án következik a választható tantárgy.

Az eredményeket július 4-én teszik közzé, ezt követően lehet majd fellebbezni. A pótérettségire augusztusban-szeptemberben kerül sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?