Magyarellenes román falfirkák jelentek meg Csíkszeredában

Román nyelvű magyarellenes falfirkák jelentek meg  több csíkszeredai épület falán – közölte az MTI a Csíki Hírlap szerdai lapszámára hivatkozva.

A narancssárga festékszóróval egy héttel ezelőtt festett feliratok obszcén kifejezéssel gyalázzák Magyarországot, és Victor Ponta volt román miniszterelnöktől idézik, hogy „Székelyföld nem létezik”.

A feliratok a városközponti lakónegyedben, a Nagy István sétányban jelentek meg. A Magyarországot gyalázó szöveg a lakók által gangnak nevezett, két épület találkozásánál kialakított „aluljáróban”, míg a Székelyföld létezést tagadó felirat az egyik szomszédos tömbház nehezen látható oldalán jelent meg.  

A városi távhőszolgáltató igazgatója a társaság résztulajdonában lévő épület falára festett feliratok kapcsán elmondta a helyi lapnak: egyeztetnek a polgármesteri hivatallal, hogy tegyenek-e feljelentést ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: mást nem tehetnek, mint hogy letakarítják a magyargyalázó falfirkákat. A Székelyföld létezését tagadó falfirka mellett korábban a román zászló színeit is felfestették, amelyet a tömbház lakói próbáltak eltűntetni, de az halványan még mindig látszik.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta: eddig senki nem tett panaszt a falfeliratok miatt a rendőrségen, ennek ellenére megvizsgálják az ügyet. Hozzátette, a sértő szövegek esetében a rendőrség panasz nélkül is eljár, megpróbálja azonosítani és felelősségre vonni az elkövetőket, de szerinte a megkárosított épülettulajdonosoknak is panaszt kell tenniük.

Kapcsolódók

Kimaradt?