Sepsiszentgyörgyön fűtőanyagnak gyűjtik a kidobott karácsonyfát

Sepsiszentgyörgyön a köztisztasági vállalat irodáinak fűtésére használják a lakók által kidobott karácsonyfákat.

A Tega köztisztasági vállalat ezen a héten kezdte el a lakónegyedi hulladéklerakók mellé kidobott fenyőfák begyűjtését, mondta Máthé László. A köztisztasági vállalat igazgatója szerint a sepsiszentgyörgyiek általában Vízkereszt után kezdik kidobni a karácsonyfáikat és ez a folyamat általában január végéig tart. A Tega Rt. hétfőtől egy teherautóval, naponta többször - éjszaka is - bejárja a várost, és összegyűjtik a lakók által kidobott karácsonyfákat.

Már első nap 12 köbméter fenyőfát gyűjtöttek be, de az elmúlt esztendők tapasztalata szerint ebben az időszakban 150-200 köbméternyi fenyőfa kerül szemétre Sepsiszentgyörgyön. Mivel ez a mennyiség az elmúlt évek alatt állandósult, feltételezhető, hogy a háromszéki megyeszékhely lakósai körében nem hódított teret a műfenyő vagy cserépben nevelt fenyőfa.

A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat évekkel ezelőtt megvásárolt egy háromszéki vállalkozás által gyártott biomassza kazánt, amelyet a Green Energy klaszer is promovál. A Tega Rt. jó eredménnyel használja a faaprítékos kazánt, amely révén a parkokból, játszóterekről, a díszfanyesésből származó aprított ágakkal, ebben az időszakban pedig a lakosság által kidobott karácsonyfával fűti műhelyeit és az irodákat.

A köztisztaságiak korábban a guberálókkal versenyeztek a kidobott fenyőért, előfordult, hogy már csak a levágott fenyőágakat találták. Ez a jelenség azonban visszaszorulóban van, miután a szekereket kitiltották a városból, illetve a külföldről behozott sűrű fenyőket nehezebb megszabadítani az ágaktól, ami nehezíti a tüzelőként jobban hasznosítható fatörzs elszállítását. Felkérik a tömbház-lakókat, hogy a fenyőfákat kizárólag a hulladékgyűjtők mellé vagy a zárt lerakókhoz helyezzék el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?