2017-ben drasztikusan csökkent az orvosok elvándorlása Romániából

Tavaly csökkent az orvosok elvándorlása Romániából, ami a mintegy 25 százalékos béremelésekkel hozható összefüggésbe - írta pénteken a Ziarul Financiar gazdasági napilap.

A tavalyi első kilenc hónapban 850 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást a román orvosi kamarától. A lap becslése szerint a kérelmezők száma egész évben 870 lehetett, 70 százalékkal kevesebb a 2016-os adathoz mérten. A tavaly kibocsátott igazolások száma a legalacsonyabb az elmúlt hét esztendőben.Fotó forrása: EVZ

2010 óta összesen több mint 17 ezren igényelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratot, a legtöbbet, majdnem 3 ezret 2011-ben, amikor a román gazdaságot erőteljesen sújtotta a nemzetközi gazdasági válság, és a kormány megszorító intézkedéseket foganatosított a közszférában, egyebek mellett 25 százalékkal csökkentette a béreket. Az orvosi kamara adatai szerint a román orvosok főként Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban vállalnak munkát.

Tavaly októberben az egészségügyben a nettó átlagbérek 24 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 tizedik hónapjában, elérték a 2 681 lejt azt követően, hogy a román kormány jelentős béremelést hajtott végre a közszférában, kiemelten az egészségügyben. Nagyobb mértékben növekedett a pályakezdő orvosok keresete, akik a béremelés előtt 200-300 eurónál nem kerestek többet.

A kamara rámutatott: a román hatóságoknak pontos adataik nincsenek arról, hogy valójában hány orvos vándorolt el, hiszen akik kérték a munkavállalási engedélyt, nem biztos, hogy el is mentek, ennek ellenére a hatóságok irányadónak tekintik ezt az adatot az elvándorlási kedv tekintetében. Egy tavaly decemberben ismertetett felmérés 15 700-ra becsülte a külföldön dolgozó román orvosok számát.

Kapcsolódók

Kimaradt?