FRISSÍTVE - Katolikus gimnázium ügye: semmisnek nyilvánították a vádirat egy részét

FRISSÍTÉS: A Maros megyei törvényszék jogerősen megsemmisítette a vádirat bizonyos részeit abban a büntetőperben, melyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása és működtetése miatt Tamási Zsolt volt iskolaigazgató és Stefan Someșan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen.

A 2017. december 28-án hozott végzés kivonatát a bíróságok portálján tették közzé. A kivonat szerint a törvényszék felszólította az ügyészséget, hogy a végzés kézbesítésétől számított öt napon belül közölje: ezek után fenntartja-e még a vádiratot, vagy visszakéri kiegészítés végett.

A törvényszék mind Tamási Zsolt, mind pedig Stefan Someșan esetében a nyomozást elrendelő, 2016. november 3-án keltezett ügyészségi rendeletet találta törvénytelennek, és zárta ki a vádiratból.

FRISSÍTÉS: „Nagyon ritka eset, hogy ilyen nyomozati anyagból megsemmisítést rendel el a bíró, ezért mindenképpen jó eredményként könyvelhetjük el a történéseket” – nyilatkozta a Maszolnak a törvényszék döntéséről Gogolák Csongor, Tamási Zsolt ügyvédje. Hozzátette: mivel még nem ismeri az indoklást, egyelőre a döntés következményeivel kapcsolatosan még korai lenne találgatásokba bocsátkozni.

Azt sem tudni még, hogy a védelem érveiből mit hagyott jóvá a törvényszék, és konkrétan milyen szempontok alapján minősítette semmisnek az ügyészségi rendeletet. „Az biztos, hogy egy elég komoly dolog, hogy a nyomozás elindításának törvényességét megkérdőjelezte a bíróság”- magyarázta Gogolák. Az ügyvéd szerint jelen állás szerint minden elképzelhető: az is, hogy az ügyészek fenntartják a vádiratot, és az is, hogy kiegészítik. 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni a Római Katolikus Gimnázium. Diákjai továbbra is ugyanabban a - római katolikus egyház tulajdonában levő - épületében kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?