8 tonna élelmiszert vontak vissza a polcokról Háromszéken

Az ünnepek alatt élelmiszerbiztonsági vétségek miatt egy háromszéki vendéglőt bezártak, másik kettőnek felfüggesztették a működési engedélyét, és 8 tonna, emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert vontak vissza a polcokról – tájékoztatta a Maszolt Sikó Barabási Sándor.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője emlékeztetett, hogy jóval karácsony előtt, december 3-án indították és január 3-ig folytatták azt az átfogó élelmiszerbiztonsági ellenőrzés sorozatot, amelynek során összesen 235 élelmiszergyártót, vágóhidat, szállítót, szupermarketet, kisboltot, piacot és vásárt, valamint vendéglőket, szállodákat és panziókat vizsgáltak.Sikó Barabási Sándor | A szerző archív felvétele

A háromszéki főállatorvos szerint az élelmiszerbiztonsági razziával azt próbálták megakadályozni, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerek kerüljenek a fogyasztókhoz, de vizsgálták, hogy az élelmiszergyártók és -forgalmazók betartják-e a szükséges higiéniai körülményeket.

A több mint 200 megvizsgált vállalkozásból 17-nél találtak hiányosságokat, amelyek miatt 26 ezer lejnyi pénzbírságot osztottak. Emellett közel 200 kilogramm élelmiszert koboztak el 3 900 lej értékben, illetve közel 8 tonna – 170 ezer lej értékű – élelmiszert vontak vissza a polcokról, mert azok nem bizonyultak emberi fogyasztásra alkalmasnak. Kisebb vétségekért 28 élelmiszeripari vállalkozás írásbeli figyelmeztetést kapott.

Sikó Barabási Sándor szerint leggyakrabban a nem megfelelő raktározási és fagyasztási körülmények miatt bírságoltak. Karácsony és szilveszter előtt a nagy vásárlói rohamra számítva ugyanis sok élelmiszer-forgalmazó hajlamos nagyobb mennyiségű árút felhalmozni, mint amennyit megfelelő körülmények között tud tárolni. Előfordult, hogy olyan élelmiszert árusítottak, amelyek eredete nem bizonyított, a vendéglők pedig nem rendelkeztek a felszolgált ételekből vett mintával. 

(Címlapi illusztráció forrása: covasnamedia.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?