Nyáron érkeznek az új típusú személyi igazolványok

Új, európai típusú személyazonossági igazolvány lesz érvényben július 1-től – értesített pénteken az Evenimentul Zilei.

Kérésre elektronikus személyazonossági igazolványt is kiállítanak, ezeken az ujjlenyomatunk is szerepel. A belügyminisztérium nyilatkozata szerint az elektronikus igazolványok megváltása nem lesz kötelező. A különbség a kétfajta igazolvány között csupán annyi, hogy az elektronkus változat tartalmazza a hordozója ujjlenyomatát és egy azonosító csipet. Ezt a Lakosságnyilvántartási Igazgatóság jogi osztályának vezetője, Laura Cusa magyarázta el a lapnak.card-de-identitate-european

Az érvényben lévő igazolványok lecserélését európai típusúra a tervek szerint hat hónap alatt valósítanák meg, az új igazolvány érvényessége 14-18 év között négy évre szól, 18 éves kor fölött pedig öt esztendőre.

Az új igazolvány mérete megegyezik egy bankkártyáéval, és mindkét felén tartalmaz adatokat, akár a jogosítvány. A smart típusú elektronikus igazolvány a meglévő nyomtatott azonosító- és biztonsági elemek mellett tartalmaz digitális információt is, illetve egy csipet. Ezeket az adatokat csak az illető személy, vagy ha kiskorú, akkor a gyermek szüleinek írásos beleegyezésével gyűjtik be – tájékoztattak a belügyminisztérium illetékes szakemberei.

Kimaradt?