Elakadt a Zöld Ház program Hargita megyében

Csupán az igénylők tíz százaléka kapta meg eddig Hargita megyében a Zöld Ház program 2011-es kiírása által megpályázható támogatást, sokan még 2010-től várják a finanszírozást – adta hírül a székelyhon.ro hírportál. A program által nyújtott hatezer lejes támogatást a fűtésrendszer korszerűsítésére lehet fordítani, ám múlt év tavasza óta csak alig néhány 2011-es pályázat gazdája kapta meg a finanszírozást.

A pénzátutalások szinte teljes leállásának részben az az oka, hogy az állam 300 ezer gépkocsi-tulajdonosnak kell visszafizesse a bírósági úton visszakövetelt környezetszennyezési illetéket, ami – Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter bejelentése szerint – csak januárban 19 millió lejes kiadást jelentett a környezetvédelmi alapnak.nap

Az is akadályozta a Zöld Ház programos pályázatok kifizetését, hogy a pénzügyminisztérium nem adott engedélyt az Országos Környezetvédelmi Alaphoz befolyt pénzek ilyen irányú felhasználására, idén viszont még azért nem kerülhetett sor egy pályázat finanszírozására sem, mert még elfogadásra vár az alap idei költségvetése – mondta el Lőrincz Csilla, az Országos Környezetvédelmi Alap elbírálási igazgatóságának vezetője. A 2011-es pályázatok elbírálását folytatják, nem kaptak utasítást a folyamat leállítására, de ha a környezetvédelmi alap idei költségvetésében nem fognak szerepelni a szükséges összegek, akkor nem valószínű, hogy a kedvezően elbírált pályázatok benyújtóival idén meg tudják kötni a kivitelezési szerződést.

A 2011-ben pályázók majdnem kilencven százaléka, azaz több mint 1300-an várják még Hargita megyében az igényelt 6–8 ezer lejes támogatást, de olyan magánház-tulajdonosok is vannak, akik 2010-ben pályáztak, viszont még mindig nem kapták meg az elnyert összegeket. Ennek az az oka, hogy a 2010-es pályázatok elbírálási folyamata csak 2011-ben fejeződött be, ám időközben elkezdődött a program 2011-es kiírása során benyújtott pályázatok felülvizsgálata is, és a szerződéskötések az elbírálási sorrend szerint történtek – magyarázta el Lőrincz Csilla.

Országos szinten Hargita megyében várja az állami támogatást a legtöbb magánszemély, ugyanis itt pályáztak legtöbben a megújuló energiaforrásokat hasznosító melegvíz- és fűtésrendszerek megvásárlására. Az igénylők több mint kilencven százaléka napkollektorok beszerzésére pályázott, egyenként hatezer lej értékben.

Kimaradt?