Biztosító: a háziorvosok több mint fele meghosszabította a szerződését

A háziorvosok több mint 60 százaléka aláírta az alapszolgáltatásokra vonatkozó keretszerződés meghosszabbításáról szóló okiratokat – jelentette be szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Laurenţiu Mihai.

„Sok olyan háziorvos van, akik nem volt az országban, és most szeretné aláírni a keretszerződés meghosszabbítását. Keressük a törvényes megoldásokat. (...) Vannak megyék, ahonnan érdeklődtek – összegyűltek az emberek, beleegyeztek, hogy aláírják a szerződéseket. Szeretnék meggyőződni azonban, hogy törvényesen járunk el, ugyanis a szerződéshosszabbítást az érvényes szerződés lejárta előtt kell lebonyolítani” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a biztosító vezetője.A Háziorvosok Országos Társaságának alelnöke, Sandra Alexiu Adalgiza ezzel szemben szintén szerdán azt nyilatkozta, hogy a háziorvosoknak kevesebb mint fele írta alá a keretszerződés meghosszabbítását az egészségbiztosítási pénztárral.

Amint arról beszámoltunk, Rodica Tănăsescu, a Háziorvosok Országos Egyesületének elnöke korábban kijelentette, hogy a családorvosok szerdától nem állítanak ki ártámogatott gyógyszerekről szóló recepteket és szakorvosi vizsgálatokhoz szükséges beutalót, egy részük pedig pénzt kér a konzultációért. „A betegeink egyszerű recepteket kapnak majd, amiért ártámogatás nélkül ugyan, de kiválthatják a gyógyszereiket” – nyomatékosított.

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy azon betegek, akiknek háziorvosa pénzt kér a szolgáltatásért, könnyűszerrel átiratkozhatnak más orvoshoz, ha nem szeretnének fizetni a szolgáltatásért. Szándékukat a megyei biztosítónál jelezhetik. 

Az igazgató szerdai megkeresésünkkor hozzátette, hogy a CNAS elnöke a december 29-én összesített adatokat ismertette, amikor közölte, hogy a háziorvosok több mint 60 százaléka meghosszabbította a keretszerződését. 

Kapcsolódók

Kimaradt?