Fennáll a veszély, hogy januárban nem nyitnak ki a háziorvosi rendelők

Továbbra is elégedetlenek a háziorvosok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS), valamint az Egészségügyi Minisztérium által tett legutóbbi javaslattal, miszerint jövő márciusig meghosszabbítanák a jelenleg is érvényben lévő keretszerződéseket. A tiltakozó orvosok szerint fennáll annak a lehetőség, hogy januárban nem nyitnak ki a rendelők, vagy az év folyamán bezárják őket.

Az egészségügyi alapszolgáltatásokat nyújtó hálózatban tevékenykedő orvosok nehezményezik a minisztérium és az országos biztosító azon bejelentését is, miszerint jövő évben 17 százalékkal növekszik a CNAS költségvetése, és az egészségügyi ágazatok közül az alapellátási ágazat számára különítik el a legnagyobb összeget.

Dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke arról tájékoztatta a Maszolt, hogy az a bizonyos 17 százalékos emelés tulajdonképpen az eddigi szinten tartaná az alaphálózatot, az Egységes Országos Egészségbiztosítási Alap mindössze 5,88 százalékát (idén ez 5,7 volt) kapnák meg a háziorvosok, miközben az ő követeléseik legalább 10 százalékra vonatkoznak.

„Konkrét számadatokkal tudjuk alátámasztani, hogy a követeléseink jogosak. Ha csak azt nézzük, hogy az egészségbiztosítási pénztárak működésére 9,22 millió lejt szánnak 3500 alkalmazott után, addig a 11 500 családorvost és legalább ugyanannyi asszisztenst foglalkoztató háziorvosi kabinetek fenntartására 54,5 millió lejt szánnak. Ha ezeket az arányokat vesszük alapul, akkor legalább 68,5 millió lejt kellene az alaphálózatra fordítani” – részletezte a háziorvosok szemszögéből aránytalanságnak megítélt adatokat a Hargita megyei szakszövetség elnöke.

„Nem ártani akarunk”

Dr. Soós Szabó Klára szerint a háziorvosok a tiltakozásukkal nem ártani akarnak a lakosságnak, hanem éppen ellenkezőleg: az ő érdekeiket képviselik. „Mire van nagyobb szüksége az embereknek, biztosítóra vagy orvosra?” – tette fel a kérdést a szövetség elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a romániai rendszer minden szempontból elmarad az többi uniós tagország mögött.

Arra a kérdésünkre, hogy a családorvosok valóban nem írják alá a szerződés meghosszabbítását, és bezárják a rendelőjüket, azt válaszolta, kénytelenek lesznek megtenni, mivel adósságot nem halmozhatnak fel. A Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke nem jelentette ki határozottan, hogy január 3-án nem nyitnak ki a rendelők, de azt mondta: lesznek olyan háziorvosok a megyében, akik a jövő év folyamán kénytelen lesznek bezárni rendelőjüket, ha a CNAS és a minisztérium nem tér jobb belátásra.

A biztosító még várja a háziorvosok visszajelzéseit

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója, Duda Tihamér korábban a Maszolnak azt nyilatkozta: hasonló helyzetek a korábbi években is előálltak. Akkor is voltak olyan háziorvosok, mintegy 10 százaléknyian, akik nem voltak hajlandóak a meghosszabbított szerződést aláírni.

A Székelyhon megkeresésére Duda Tihamér azt nyilatkozta: a szerződésmellékletek elő vannak készítve, és amint megjelenik a keretszerződés alkalmazási normája, illetve lesz jóváhagyott költségvetése az országnak, elküldik az iratokat a háziorvosoknak. „Ha valaki elutasítja ezek aláírását, akkor jövőtől már nem áll szerződésben velünk” – jelentette ki. Hozzátette, egyelőre nem kapott visszajelzéseket a Hargita megyei háziorvosok részéről, hogy aláírják vagy sem az említett szerződést.

A biztosító vezetője megjegyezte: a háziorvosi érdekképviselet minden évben megpróbálja elérni a céljait, amiben szerinte nincs is semmi rossz. „Viszont meg kell állni egy bizonyos racionális határnál, amely nem befolyásolja negatívan a szolgáltatások folyamatosságát, és kellően figyelembe veszi azokat a realitásokat, amelyek az országon belül léteznek” – fogalmazott Duda Tihamér.

Kapcsolódók

Kimaradt?