Ilyen lesz az időjárás a következő két hétben

Továbbra is enyhe időre számíthatunk az ország teljes területén, egyes vidékeken akár 13 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet, az év végére azonban az évszaknak megfelelő téli időjárásra kell készülnünk, havazással és ónos esővel – közölte az Országos Metorológiai Igazgatóság (ANM) a december 25. és január 7. közötti időszakra vonatkozó előrejelzésében.

Erdélyben december 25–28. között a megszokottnál melegebb időre számíthatunk, 8 és 10 fok közötti nappali csúcsértékekkel, illetve -4 és -2 fok közötti éjszakai minimumokkal.  Szilveszterkor vált újra téliesre az idő, 1-2 Celsius-foknál nem lesz melegebb, és mínusz 5 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. 2018 első két-három napján enyhe, 2-3 fokos felmelegedésre számíthatunk a régióban, míg január 4. és 7. között nappal 4 foknál nem lesz melegebb, éjszaka pedig -4 Celsius-fok körüli minimumokat jósolnak. Csapadékra – havazásra, havas esőre – főként december 28–30. között számíthatunk. Aztán a január 2–7. közötti időszakban megint gyenge havazást jósolnak.

A Bánságban december 28-ig szokatlanul meleg, tavaszias idő lesz, tartósan 11 és 13 Celsius-fok körüli nappali csúcshőmérséklettel és 0-5 fok közötti minimummal. Szilveszter előestéjén és az ünnepen továbbra is a pozitív hőmérsékleti tartományban maradnak az értékek, 3-4 Celsius-fok lesz nappal, de éjszaka is legkevesebb mínusz 2 fok. Az újév első napjaiban enyhe, 2-3 fokos felmelegedés várható, kevés csapadékra számíthatunk az ország nyugati felében, de azt megelőzően, 2017 utolsó napjaiban többfelé lesz eső, havas eső, enyhe havazás.   

A Körösök vidékén is a bánságihoz hasonlóan enyhe napok következnek, 10-12 fok körüli nappali hőmérsékleti értékekkel, és 0-4 Celsius-fok körüli éjszakai minimummal. Az év utolsó napjára lehűl az idő, és az évszaknak megfelelően hűvös lesz: a legmagasabb hőmérséklet 3 fok lesz, a legalacsonyabb -3. Az újév első napjaiban 2-3 fokos felmelegedés várható. Csapadékra december 28–30. között lehet számítani: eső, havas eső és enyhe havazás várható. A Körösök vidékén január első hét napjában nagyobb eséllyel lesz havas eső, havazás.

A hegyekben is a szokásosnál melegebb idő lesz a következő napokban, december 29-től fokozatosan csökken a hőmérséklet:  2017 utolsó és az újév első napjain az évszaknak megfelelő időjárás lesz, a magasabb területeken -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. Január 2. és 4. között a megszokottnál melegebb lesz, 0 Celsius-fok körüli csúcsértékekkel, valamint -8 és -4 közötti minimummal. A december 28–31. közötti időszakban a legnagyobb az esély a havazásra. Január első hét napjára csak elvétve jósolnak csapadékot. 

Kapcsolódók

Kimaradt?