Romániában a legnagyobb a szakadék a szegények és gazdagok között

Az Európai Unió országai közül 2015-ben Romániában regisztrálták a legnagyobb különbséget az ország leggazdagabb és legszegényebb rétege között – írja az Országos Statisztikai Intézet (ISN) által az Agerpres hírügynökség kérésére összeállított tanulmányban.

2015-ben az Unió lakosainak leggazdagabb 20 százaléka átlagosan ötször keresett többet, mint a legszegényebb 20 százalék. A leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti legkisebb különbséget Csehországban és Szlovákiában regisztrálták (3,5-szörös különbség), majd Szlovénia és Finnország (3,6), valamint Belgium és Hollandia (3,8) következik. A legnagyobb különbségek Romániában (8,3) voltak, majd Bulgária (7,1), valamint Görögország és Lettország (6,5) következik.

A mélyszegénység azokban az országokban a legkisebb, amelyekben a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti különbség a legkisebb.

Az idézett forrás szerint 2016-ban Romániában a legszegényebb réteg szabadon elkölthető rendelkezésre álló pénze a szegénységi küszöb 63,8%-t tette ki.

Címlapi illusztráció: Ziuaconstanta.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?