Megtartotta idei utolsó ülését a Maros Megyei Tanács

A Maros megyei önkormányzat az idei utolsó, csütörtöki ülésén többek között arról döntött, kezdeményezni fogja, hogy a görgényszentimrei kastély kerüljön át Maros megye tulajdonába – számolt be a testület sajtóirodája.

 Az A kategóriás műemlék épület már 2010 óta a Maros Megyei Múzeum ügykezelésében van, de mostanáig Görgényszentimre község tulajdonát képezte. A Maros Megyei Múzeum uniós pályázatot készül benyújtani a kastély felújítására, amely a munkálatokat követően múzeumként fog működni. A projekt célja a megyei múzeum görgényszentimrei részlegének bővítése és a Bornemissza kastély bevonása a megye turisztikai körforgásába.  

Az év utolsó tanácsülésén elfogadták azt a dokumentációt, amely alapján a megyei tanács közbeszerzési eljárást indít a maroskeresztúri válogató, komposztáló és átrakó állomás működtetőjének a kiválasztására. A dokumentációt előzetesen a marosvásárhelyi önkormányzat is jóváhagyta.

A csütörtöki ülés napirendjén három partnerségi projekt is szerepelt, amelyeket mind elfogadott a tanács. Így a megyei önkormányzat jövőre 100 ezer lejjel támogatja a Maros Megyei Sporttánc Egyesületet a 2018-as országos sporttánc bajnokság megszervezése érdekében. 

Egy másik együttműködés által a tanács hozzájárul a Marosvásárhely Erdélyi Kárpát Egyesület által kezdeményezett nemzetközi szeminárium megszervezéséhez, amelynek keretében a Mária zarándokút népszerűsítésében résztvevő szervezetek fognak találkozni. A harmadik partnerségi egyezmény a Romániai Magyar Líceumok 2018-as Országos Matematika Versenyének megszervezésére vonatkozik, amelyet jövőre a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola szervez. A megyei tanács 20 ezer lejjel támogatja a vetélkedőt.

Szintén csütörtökön a tanács elfogadta a megyei tanácsnak és az alárendelt intézményeknek fizetendő adók és illetékek értékét a 2018-as évre. A díjak értéke a 2017-es szinten marad.

Az évzáró tanácsülés az előző évek hagyományát követve a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia kórusának karácsonyi műsorával zárult. A kórus magyar, román és német karácsonyi énekekkel tette ünnepivé az utolsó tanácsülést. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?