Több mint 30 ezer román orvos és kutató dolgozik külföldön

Egy pénteken ismertetett tanulmány szerint több mint 30 ezer román orvos és kutató dolgozik külföldön.

Az Egészség Népszerűsítéséért (ARPS) elnevezésű civil szervezet szerint 15 700 román orvos és ugyanennyi kutató dolgozik külföldön, főleg nyugat-európai országokban, mint például Németországban, Nagy Britanniában és Franciaországban. 

A civil szervezet szerint a magasan képzett munkaerő elvándorlásának elsődleges oka nem az alacsony jövedelem, hanem a szakmai fejlődési lehetőségek és megfelelő munkakörülmények hiánya, valamint a korrupció. Az alacsony jövedelmek csak ez után következnek az elvándorlók által megjelölt okok listáján.

A tanulmány szerint a kutatók esetében nagyobb a mobilitás, a több ország részvételével szervezett kutatási projekteknek köszönhetően a román kutatók otthon is dolgoznak, de az orvosok esetében az elvándorlás egyirányú, és egyelőre nincs jele annak, hogy ez a folyamat megállítható lenne. Megállapították, hogy az elmúlt tíz évben mintegy 300 ezer román diák végezte el részben vagy teljes egészében külföldön a tanulmányait, ami csökkenti a kutatók szelekciós bázisát, illetve a román kutatás újjáélesztésének lehetőségét.

A tanulmány az információtechnológia ágazatot is vizsgálta, amely az elmúlt hat évben rohamosan fejlődött Romániában. Jelenleg több mint 100 ezer embert foglalkoztat ez a szektor, és egyes becslések szerint 2020-ig 300 ezerre nőhet a foglalkoztatottak száma. A hazai munkalehetőségek ellenére számos román informatikus külföldön dolgozik, főként Nagy Britanniában, Írországban, Belgiumban, az Egyesült Államokban és Kanadában, olvasható a tanulmányban.

Kapcsolódók

Kimaradt?