Kalandos vállalkozás lett Marosvásárhelyről vonattal eljutni Budapestre

A Magyar Államvasutak (MÁV) szüntette meg december 10-től a Marosvásárhely–Budapest közvetlen járatot, mert a Román Vasúttársaság személyszállító osztálya, a CFR Călători nem tud olyan dízelmozdonyokat biztosítani, amelyek a szerelvény kocsijait képesek ellátni energiával. Ezentúl csak egy vagy két átszállással juthatnak el vonattal a marosvásárhelyiek a magyar fővárosba, mutatjuk, hogy hogyan.

Az új vasúti menetrend hatályba lépésével, vasárnaptól megszűnt a közvetlen vonatjárat Marosvásárhely és Budapest között. Ez nagy csapás a marosvásárhelyieknek, hiszen a Wizz Air elköltözése óta repülővel sem tudnak eljutni a magyar fővárosba. Ha pedig vonattal utaznának, akkor ezt már csak átszállással tehetik meg.

A közvetlen járat megszüntetésének hátteréről a Magyar Államvasutak (MÁV) kommunikációs igazgatóságán érdeklődtünk, és megtudtuk: arról értesítette őket a román vasúttársaság egy korábbi nemzetközi konferencián, hogy mozdonygondokkal küzd. Emiatt a Budapest–Marosvásárhely közötti járaton csak olyan vontatójárműveket tud használni, amelyek nem képesek ellátni a kocsikat kellő energiával. Ennek figyelembevételével a román vasút a közvetlen kocsik továbbítását lemondta, és a decemberi menetrendváltozástól megszűnt közvetlen eljutási lehetőség Budapest–Marosvásárhely között.

Így lehet egy átszállással eljutni Budapestre

Így december 10-től a marosvásárhelyiek egy átszállással csak Kolozsváron vagy Dédán keresztül juthatnak el a magyar fővárosba. Akik az előbbi megoldást választják, azoknak a helyzetén annyit könnyített a CFR, hogy az új menetrend szerint most már közvetlen vonatjárat is van Marosvásárhely és a kincses város között. Ez 11.46-kor indul, és 14.18-kor érkezik Kolozsvárra, ahol 27 percük van átszállni az utasoknak a Hargita nemzetközi vonatra. Ezzel a járattal helyi idő szerint 9.20-kor érkeznek Budapestre. Ez az út közel 10 és fél órát tart. Követelménye azonban, hogy a Marosvásárhely-Kolozsvár járat 25 percnél többet ne késsen.

Akik Dédán keresztül akarnak egyetlen átszállással Budapestre jutni, azoknak két lehetőségük van: reggel 7.19-kor van egy járat, amely 8.44-re Dédára érkezik. Itt két és fél órás várakozás után felülnek a Hargita nemzetközi vonatra, amelyik helyi idő szerint 21.20-kor érkezik Budapestre. Ez az út egy perc híján 15 órát tart. A másik lehetőség a 19.18-kor induló járat, amelyik 20.45-kor érkezik Dédára. Itt 134 perces várakozás után felülnek a Corona nemzetközi vonatra, amelyik helyi idő szerint 9.20-kor érkezik Budapestre. Ez az út 2 perc híján 15 órát tart.

Két átszállással 13 óra a legrövidebb út

Két átszállással az Ady Endre nemzetközi gyorssal lehet a legrövidebb idő alatt Budapestre eljutni. A Kolozsvárról 6.44-kor induló járat eléréséhez Marosvásárhelyen a 3.14-kor induló vonatra kell felszállni, Székelykocsárdon pedig 23 perces várakozás után lehet átszállni. A vonat 6.43-kor érkezik Kolozsvárra, ha percre pontos, akkor is alig egy perccel a budapesti járat indulása előtt. Ez az út a magyar fővárosig közel 13 órát tart.

Annak ellenére, hogy a MÁV ígéretet kapott a román vasúttársaságtól, hogy a Budapestre tartó nemzetközi járatokhoz csatlakozási lehetőséget biztosít a marosvásárhelyi utasok számára, a vasúti menetrendben ez még nem észlelhető.

Mostohán bánnak Marosvásárhellyel

Marosvásárhely mindig is félreeső hely volt a megközelíthetőség szempontjából, a vasúti modernizálások mindig késve történtek meg, ha egyáltalán történt ilyen beruházás. A Déda és Székelykocsárd közötti vasúti szakaszon nincs elektromos felsővezeték, ezért ezekben az állomásokban több időt vesztegel a vonat a mozdonycsere miatt. Dízelmozdony húzza a szerelvényt Dédától Kocsárdig, ahol újból mozdonycsere következik.

Annak ellenére, hogy a 60-as években már felmerült a korszerűsítése, azóta sem történt semmi. A Marosvásárhely–Székelykocsárd – Gyulafehérvár vonalat 1871. október 25-én adták át, november 20-án nyitották meg a vasúti forgalom számára. Ekkor indult a vonatközlekedés Marosvásárhely–Budapest között is. Akkoriban egy út 13-14 órát tartott, ez mostanra sem lett sokkal rövidebb, sőt, mióta kivették a közvetlen járatot, még hosszabb lett.

A Budapestre tartó járatot néhány évvel ezelőtt már felfüggesztették, akkoriban Kerekes Károly parlamenti képviselő szólalt fel és nemsokára újból közlekedett Marosvásárhely és a magyar főváros között a rendszeres, napi egy járat. Most Csép Éva Andrea parlamenti képviselő szólalt fel ez ügyben, és intézett kérdéseket a szállításügyi miniszterhez. Arra kérte a választ, hogy mikortól áll szándékában az illetékeseknek a Déda–Székelykocsárd útvonal korszerűsítése, hogy állnak a peronok modernizálásával és akadálymentesítésével, illetve a vagonoknak a mozgáskorlátozottak által is használhatóvá alakításával.

A miniszter válaszában azt írta, hogy a 2014-2030 közötti általános szállítási tervben ez a szakasz nem szerepel. A Déda és a Holtmaros közötti szakaszt említette, hogy azt külön állami költségvetésből kezdhetik el felújítani és a munkálatokkal annak ritmusában haladnak, ahogy a vasúti beruházásokra jut pénz.

Csép Éva Andrea érdeklődésünkre elmondta, kedden találkozik a Román Vasúttársaság vezérigazgatójával is, ahol szintén a Déda-Székelykocsárd közötti áldatlan állapotokról, azok felszámolásáról szeretne beszélgetni.

Sok marosvásárhelyi úgy értékeli a budapesti járat megszüntetését, hogy elvágták az utolsó köteléket is, ami a nyugati világgal még összekapcsolta őket. A tavaly november óta nem közlekedő WizzAir-járatok, az autópálya hiánya egyre inkább elszigeteli a várost a nagyvilágtól. 

Kapcsolódók

Kimaradt?