Az éjszakai szállásra menekülnek azok is, akik nem tudják fűteni otthonukat

A hideg idő beálltával rendszerint az éjszakai szállóra menekülnek a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok, idén viszont olyan rászorulók is bejelentkeztek a Csíki negyedi „Sing Sing-nek” nevezett menedékhelyre, akiknek ugyan van lakásuk, de azt nem tudják fűteni.

Az önkormányzati tulajdonban lévő éjszakai menedékhelyet néhány éve a Máltai Szeretetszolgálat működteti, a szociális tömbházban két emeletnyi helyet elfoglaló éjszakai szállót felújították és felzárkóztatási programokat is működtetnek. Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára elmondta: az engedmény nem jelenti azt, hogy mindenkit befogadnak, akinek nincs pénze a télen kifűteni otthonát, viszont vannak helyzetek, amikor életmentő lehet az ideiglenes menedék, így igyekeznek a bajba jutottak segítségére sietni.

Tischler Ferenc arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy ha tudnak olyan esetekről, amikor idősek, fogyatékkal élők nem tudják fűteni lakásukat, azt jelezzék a Máltai Szeretetszolgálatnak, mert ők felkeresik az érintetteket, felmérik a lehetőségeket és pokrócokkal, meleg étellel sietnek a segítségükre. Hozzátette, hogy az utcán járőröző rendőrök és csendőrök ismerik a hajléktalanokat és rászorulókat, és ha úgy látják veszélyben vannak, beviszik őket az éjszakai szállóra.

A szeretetszolgálat országos főtitkára szerint a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok nem ritkán elhagyott ingatlanokban húzzák meg magukat, ahol viszont a téli éjszakákon veszélyben vannak, viszont sokan nem szívesen kérnek segítséget, de ha a hatóságok szükségesnek tartják, beviszik őket a menedékhelyre.

Mint arról beszámoltunk, amikor a Máltai Szeretetszolgálat átvette az éjszakai menedékhely működtetését, felújították a „Sing Sing” első két emeletét, felszámolták az addigi rendezetlen körülményeket, az első emeleten a hajléktalan nőket, a másodikon a férfiakat szállásolják el éjszakára. Már nem hatan alszanak egy szobában, hanem kétágyas szobákat alakítottak ki. Odafigyelnek a higiéniára, van állandó orvosi felügyelet illetve szociális munkás, pszichológus és önkéntesek foglalkoznak a hajléktalanoknak, akiknek belépés után kötelező zuhanyozniuk.

A megfelelő körülmények megteremtésével szigorú szabályzatot is bevezettek, például belépéskor mindenkit szondáztatnak, és nem fogadták be akiről kiderül, hogy alkoholt fogyasztott. Tapasztalatok szerint ennek a szabályzatnak az életbe ültetése kezdetekkor nem volt zökkenőmentes, próbálkoztak ittasan bejelentkezni, de mikor látták, hogy kénytelenek a szabadban töltheti az éjszakát lemondtak az italozásról. Tischler Ferenc ugyanakkor elmondta, hogy krízishelyzetekben, például fagyos téli éjszakákon az ittas személyeket is befogadják, nem kockáztatják, hogy éjszaka megfagyjanak.

A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei szponzorok támogatása révén, kilépéskor reggelit és meleg teát biztosítanak a hajléktalanoknak illetve hetente több alkalommal szerveznek filmnézéseket és társasjátékokat valamint egy pályázat révén számítógépeket szereztek be és azok használatára is megtanítják a hajléktalanokat. Tapasztalatok szerint általában éjszakánként 20-25 hajléktalan keresi fel az éjszakai szállót, a hideg idő beálltával azonban megduplázódik a számuk.

Az önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat felzárkóztatási programjának köszönhetően az elmúlt években több mint 20 hajléktalannak sikerült talpra állnia, munkát találtak számukra, így lakást tudtak bérelni maguknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?