Nemzeti érték lett a csíksomlyói búcsú


-A A+A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében többek között a csíksomlyói pünkösdi búcsúval bővült a Magyar Értéktár. „Sikerült újabb lépést tennünk a Hungarikummá váláshoz” – fogalmazott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke. 

Mint ismert, a csíksomlyói búcsú idén júliusban erdélyi magyar érték lett, ezt követően javasolták felvételét a Magyar Értéktárba, ahonnan már csak egy lépés a hungarikummá válás. „A keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményként a nemzet összetartozását fejezi ki" – áll a Hungarikum Bizottság indoklásában.

A keddi döntést Hegedüs Csilla Facebook oldalán üdvözölte. 

Az MTI tájékoztatott: a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán. Budapesti sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere kedden ismertette: a Magyar Értéktár a csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült a testület döntése értelmében.

Az indoklás szerint a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést.

„A keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményként a nemzet összetartozását fejezi ki, a magyar népmesék sorozat népi kulturális hagyományokat közvetít, a csipkeverés generációk munkájának köszönhetően máig meghatározó jelentőségű érték, míg a gemenci gímszarvas mint a vadászati turizmushoz kapcsolódó idegenforgalmi látványosság került be a Magyar Értéktárba” – mondta a miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a hungarikum törvény alapján a hungarikumok és más nemzeti értékek kiemelt állami figyelemre – szükség esetén akár szakmai vagy jogi segítségre is – számíthatnak, valamint pénzügyi támogatásban részesülhetnek a hungarikum alap keretéből. A keddi bővítéssel 70-re nőtt a hungarikumok és 161-re a Magyar Értéktárban szereplő értékek száma.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X