Az RMDSZ javaslatára módosult az ifjúsági törvény

Döntő házként fogadta el a képviselőház szerdán az RMDSZ-nek azt a törvénymódosító tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok pénzalapot különítsenek el az éves költségvetéséből az ifjúsági tevékenységek támogatására. Eddig az ifjúsági törvény csak a sport- és kulturális-oktatási tevékenységekre hagyta jóvá a pénzalap elkülönítését önkormányzatoknak.

Korodi Attila frakcióvezető elmondta, az ifjúsági szervezetek támogatására vonatkozó törvény diszkriminatív előírásait sikerült pontosítania a RMDSZ-nek a tervezetével. Közlése szerint a Magyar Ifjúsági Értekezlet megkeresése nyomán kidolgozott tervezet gyakorlatilag megteremti a lehetőséget arra, hogy minden romániai település pénzügyi forrásainak függvényében támogathassa a közhasznú ifjúsági szervezeteket. „Tekintettel arra, hogy ezidáig a megyeszékhelyi önkormányzatok tudtak támogatást nyújtani az ifjúsági tevékenységekre, fontos volt megteremteni a lehetőséget a kisebb önkormányzatok számára is, hiszen ezek a szervezetek súlyos pénzforrás-hiánnyal küzdenek” – fogalmazott a politikus.

 Csoma Botond Kolozs megyei parlamenti képviselő, a közigazgatási bizottság tagja a szakbizottsági munkálatokról elmondta, bár a testület negatív véleményezést fogalmazott meg a tervezetről a képviselőház plénumában, az RMDSZ-nek sikerült meggyőznie a többséget a tervezet támogatásának fontosságáról.

„Az ifjúsági szervezeteink hiánypótló tevékenységeket látnak el közösségeinkben minden önkormányzatban függetlenül attól, hogy megyeszékhelyen vannak vagy sem, éppen ezért előrelépést jelent a ma elfogadott tervezetünk” – mutatott rá a képviselő, majd hozzátette, közvetve ez a lehetőség hozzájárulhat a fiatalok közéletbe történő bevonásához és növelné a közösségi ügyek iránti elkötelezettségüket.

A MIÉRT megkeresése nyomán Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátora dolgozta ki a tervezetet, amelyről a Szenátus októberben szavazott első házként, ezt követően került át a képviselőházba, ahol döntőhozó fórumként szavaztak a törvényhozók szerdán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?