Négy ember életét menti meg a balesetben meghalt gyergyóremetei donor

FRISSÍTVE: Ismét szerveltávolító műtétet hajtottak végre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban szerdán délután. Az egészségügyi intézmény történetében az ötödik ilyen beavatkozásnak köszönhetően négy ember kap esélyt egy jobb életre.

A szerda délután elvégzett műtét során az agyhalál állapotban lévő 40 éves gyergyóremetei férfi egészséges máját, veséit és szívét távolították el. A májat a bukaresti Fundeni Intézetbe, a veséket a kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Klinikai Intézetbe, míg a szívet a marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetbe szállítják. A két vesének két különböző személy a várományosa, így négy életet ment meg a gyergyóremetei donor – tudtuk meg dr. Adrian Dobrică mellkassebésztől, aki a szerveltávolító műtétet irányította.

„A donor annak a tömeges balesetnek az egyik áldozata, amely múlt szombaton történt Gyergyószentmiklós és Gyergyóalfalu között. A balesetben érintettek közül egy ember a helyszínen életét vesztette, négy személyt pedig hozzánk, a csíkszeredai kórházba szállítottak. A 40 éves remetei férfi volt a legsúlyosabb állapotban, szerdáig kómában feküdt, egyáltalán nem javult az állapota, sajnálatos módon, kedden beállt nála az agyhalál állapota” – ismertette a szerveltávolítás okait a mellkassebész, aki arról is tájékoztatott, hogy a donor kezelőorvosa dr. Hajducsi Örs idegsebész volt, aki agyműtétet is végrehajtott, azonban a szerv annyira roncsolódott, hogy nem javult a sérült állapota.   

A mellkassebész hozzátette, hogy mind a négy áldozatnak – akiket Csíkszeredába szállítottak – mellkassérülései és törései is voltak, így a donornak is. A másik három áldozatot az ortopédia osztályon műtötték meg, és javul az állapotuk. Közülük az egyik személynek leszakadt a lépe, a sérülései következtében sok vért veszített, ezért őt a sebészeti osztályon is megműtötték, ugyanakkor a csíkszeredai vérközpontban várják azokat, akik vért szeretnének adni számára.

A csíkszeredai megyei kórházban egyébként ez volt az ötödik alkalom, hogy transzplantációt megelőző szerveltávolító műtétet végeztek. Ennek azért nagy a jelentősége, mert a szerveltávolításhoz szükséges szakengedéllyel csak egyes kórházak rendelkeznek az országban. 

FRISSÍTVE: A donor szívét "technikai okok miatt" nem távolítják el transzplantációs célokra – nyilatkozta szerda este az Agerpres hírügynökségnek dr. Adrian Dobrică mellkassebész.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?