Megomlott a torlasz Pataréten, a mérgező csurgalék a Szamos fele tart

Már tegnap megomlott a torlasz a kolozsvári Pataréten, amely visszafogta a hatalmas szeméthegyből kifolyó és hónapok óta halmozódó csurgalékot, hogy az a Zăpodie patak medrébe kerüljön - mondta a Maszolnak az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa, Szép Róbert. A Zăpodie patak a Szamosba torkollik.

Szép Róbert elmondta, a környezetvédelmi őrség a helyszínen járt, és azonnali beavatkozást kért a Kolozs megyei tanácstól. A Kolozs megyei tanács alelnökét, Vákár Istvánt egyelőre nem tudtuk elérni.

A patakmederbe ömlő mérgező csurgalékról Szakáts István aktivista készített felvételt.

A Kolozsvár mellett fekvő hatalmas szeméttelepből hosszú ideje kontroll nélkül folyik ki a mérgező csurgalék. A szennyezés miatt Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a helyszínen tett látogatást október 2-án, akkor a megyei tanács nevében Vákár István alelnök úgy nyilatkozott: a szaktárca képviselőivel megegyeztek abban, hogy kibérelnek egy tisztító berendezést és október 12-re felszerelik a pataréti szeméttelephez. Erre azóta sem került sor.

Vákár István elmondta, a tisztító berendezés felszerelését leállították, mert kiderült, nem oldaná meg a problémát, akkora mennyiségű a felgyűlt mérgező anyag. A tanács úgy döntött, hogy két ülepítő medencét épít a helyszínre és ezekbe terelik a csurgalékot. A tisztításra ezt követően kerülne sor. Szakáts István megkeresésünkre elmondta, szerdán sem látta jelét annak, hogy bármiféle munkálat elkezdődött volna a helyszínen. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?