A polgárival egyenértékű egyházi esküvő?

A polgári esküvővel egyenértékűvé tenné az egyházi esküvőt készülő törvénytervezetében Szabó Ödön Bihar megyei képviselő. A politikus más európai országok – Szlovákia, Olaszország, Görögország – példájára hivatkozik, ahol az egyházi szertartás már jó ideje „hivatalos" esküvőnek számít.eskuvo1

Szabó Ödön a maszol.ro-nak elmondta: tervezete mellett szól, hogy tehermentesíti az államot, emeli az egyházi házasságkötési szertartás rangját és költségmegtakarítást is jelent a házasulandóknak.

Boldogító igen – egyetlenegyszer

A képviselő szerint a Szlovákiában érvényes procedúra alkalmazható a legjobban Romániában is. E szerint az egybekelés előtt álló pár előbb benyújtja az anyakönyvi hivatalhoz a szükséges dokumentációt, amelynek alapján megvizsgálják, hogy teljesülnek-e a házasságuk jogi feltételei.

„Ez fontos, hiszen a törvény megszabja, hogy kik házasodhatnak: vannak életkori, rokonsági kapcsolatokra, a felek egészégi állapotára vonatkozó megkötések. Értelmi fogyatékosoknak például nem szabad házasodniuk. Továbbá az egyháznak nincs módjában vizsgálni, hogy fennáll-e a bigámia, poligámia lehetősége. Az anyakönyvi hivatalnál a rendszer azonnal kiadja, ha valaki már házas" – magyarázta a Szabó Ödön.Szabo-Odon

A házasulandók az anyakönyvi hivataltól kapott az igazolással fordulnak az egyházhoz. „Ezt nekik kell eldönteniük, hogy melyik felekezethez" – részletezte.

A képviselő tervezete szerint a templomban a lelkész vagy pap előbb a polgári törvénykönyvben rögzített szabályok szerint adná össze a párt, ezt követné az egyházi szertartás. Ezzel az eljárás eleget tesz annak az alkotmányos előírásnak, miszerint az egyházi esküvőt meg kell előznie a polgári házasságkötésnek.

A „templomi esküvő" után az egyház kiállítja a házasságlevelet, amellyel a pár visszamegy az anyakönyvi hivatalhoz, ahol a dokumentum alapján kiadják az állami anyakönyvi kivonatot. „Ezután kerülnek be házastársakként a lakossági nyilvántartásba" – ismertette elképzeléseit a politikus.

Különleges esetek

Szabó Ödön kérdésünkre elmondta: akik nem akarnak egyházi esküvőt, továbbra is az anyakönyvi hivatalban kelhetnek egybe. Vegyes felekezetű házasságoknál a feleknek közösen kell eldönteniük, hogy melyik egyháznál házasodnak. „A lényeg az, hogy az első helyszínen kimondott igen a hivatalos házasságkötés helye, minden további egyházi eskü áldásnak minősül, megerősítésnek, nem a hivatalos házasságkötésnek" – magyarázta.polgari

Felvetésünkre azt is elmagyarázta: a katolikus egyháznak ezt a belső jogát, autonómiáját, hogy nem választ el, nem ad össze újra, meghagyná a törvénytervezet. „Ha a katolikus házaspár úgy dönt, hogy elválnak, akkor az elvált felek újabb házasságkötési szándék esetén már nem fordulhatnak újra katolikus egyházhoz. Be kell érniük a polgári esküvővel vagy egy másik egyház szertartásával" – mondta a politikus.

Az egyházak nem ellenzik

A képviselő márciusban terjesztené elő a törvénytervezetét. Mint mondta, jelenleg támogatókat keres a jogszabályhoz, és konzultált már az egyházakkal is az elképzeléseiről.

„A történelmi egyházaink nem ellenzik a tervezetet azzal a feltétellel, hogy ne avatkozzon be a belső egyházi szabályokba, ne kelljen a doktrinális részt átírni világi eljárások miatt" – magyarázta. Tájékoztatása szerint az ortodoxok sem ellenzik a tervezetet. „Ez nagyon fontos, hisz Románia lakossága túlnyomóan ortodox. A tervezet elfogadása azonban azon fog múlni, hogy ezt a kérdést az új parlamenti többség mennyire érzi fontosnak" – tette hozzá.

Fölöslegesnek tartja a kezdeményezést Potyó Ferenc, a gyulafehérvári római katolikus érsekség pápai káplánja. A maszol-ro-nak elmondta, a római katolikus egyháznak nem hiányzik az állami jóváhagyás a házasságkötéshez, hiszen a külső formaságoknak semmi köze nincs az egyházhoz. „Egyházunk tanítása szerint a házasság a feleknek szentség, a hét szentség egyike, és az állami feltételek nem elégségesek a házasságkötéshez" – magyarázta. Az egyházi méltóság szerint a két procedúra jól megfér egymással, úgy töltik be feladatukat, mint a vasúti sínpár: ha párhuzamosan haladnak, akkor célba érnek. „Ha akármelyik eltér és a másik irányába vág, már nem tölti be rendeltetését" – tette hozzá Potyó Ferenc.

Kimaradt?