Bányakitermelés védett területeken: készüljön hatástanulmány!

Az RMDSZ képviselőházi frakciója csak abban az esetben tudja támogatni  a Natura 2000-es besorolású területek szabályozására vonatkozó törvénymódosítást, ha a szaktárca hatástanulmányt készít azokról a bányákról és településekről, ahol elindulhatna az altalajkincsek kitermelése − mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter.  A szakpolitikus úgy értékelte, a képviselőház csak akkor dönthet felelősen ebben a kérdésben, amennyiben megfelelő módon tájékoztatja a pártokat a kormány.

„Jelenleg a képviselőházi szakbizottságokban  tárgyaljuk ezt a módosítást, amelyről a környezetvédelmi szakbizottság kell jelentést tegyen, valamint másik négy szakbizottság véleményezzen. Az RMDSZ minden szakbizottsági vitán ezt az álláspontot fogja képviselni' − hangsúlyozta Korodi Attila.

A képviselőház közigazgatási bizottsága szerdán tárgyalta a tervezetet, a bizottsági munkálatokról Csoma Botond képviselő, szakbizottsági tag elmondta: „Többek között úgy módosulna a Natura 2000-es besorolású területeket szabályozása, hogy feloldaná a védett területi státust - az országos környezetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával -, a védett terület azon részén, ahol 2007. június 29. előtt engedélyezve volt a bányászat, illetve a természetvédelmi területek azon részein, amelyek a települések belterületeit ölelik fel. Tekintettel arra, hogy nincs tisztázva és pontosítva, hogy milyen bányákra vonatkoznának az új előírások, arra kértem a szakbizottságban a kormány képviselőit, hogy mutassanak be egy hatástanulmányt erre vonatkozóan, valamint a szakbizottságot arra, hogy addig is halasszák a véleményezés elkészítését a tervezetről” – mutatott rá Csoma Botond kedden a szakbizottsági munkálatokat követően.

Az RMDSZ Kolozs megyei törvényhozója kifejtette, ebben a formában nem tudja támogatni ezt a kezdeményezést, hiszen pontosan nem látja, hogy melyek az érintett területek. „Természetesen szükség van az altalajkincsek kitermelésére, azonban ez a folyamat szigorú nemzetközi és országos környezetvédelmi előírások mentén kell történjen” – részletezte a képviselő, majd hozzátette: további szakmai vitákra van szükség a civil szervezetek és az érintettek bevonásával.

A szakbizottsági ülésen a kormánykoalíciót alkotó pártok képviselői nem hagyták jóvá az RMDSZ kérését, nem halasztották az tervezet megvitatatását, valamit a kormány sem fejezte ki szándékát arról, hogy hatástanulmányt készítene, így az RMDSZ képviselője a tervezet ellen szavazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?