Az óvoda kötelezővé tételéről szóló törvényjavaslatot dolgozott ki az RMDSZ

Kötelezővé tenné az óvodai oktatást középcsoporttól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt követően, hogy a jelenlegi oktatási rendszert szabályzó előírások értelmében a pedagógusok szerint sokkal jobban teljesítenek, illetve válnak aktív közösségi taggá azok a gyerekek, akik óvodába jártak.

A szövetség által kidolgozott tervezetről Szabó Ödön parlamenti képviselő elmondta: az óvodai oktatás nagyon fontos a gyermekek fejlődésében, a szakszerű pedagógiai nevelés jelentősen befolyásolja a további iskolai éveket is.Forrás: monitorul.fisc.md

„Az óvoda az a helyszín a gyermek életében, ahol bizonyos intézményes keretek között, de egyezményes szabályok szerint, másokhoz alkalmazkodva olyan lényeges alapismereteket sajátít el, amelyeket majd az elkövetkezendőkben kamatoztat. Így az iskola alsó tagozatába az átmenet könnyebb és egyszerűbb keretek között zajlik majd” – vélekedett Szabó Ödön, az RMDSZ képviselője, az alsóház oktatási bizottságának alelnöke.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) adatai szerint a romániai gyermekek több mint fele nem jár óvodába.

A szakpolitikus úgy értékelte, a gyermek személyiségfejlődésében az óvodai nevelés egy életre meghatározó, hiszen itt sajátítják el a gyerekek társadalmunk normáinak és értékeinek alapjait: „sok gyermek esetében az óvoda az a hely, ahol megtanulja a közösséghez tartózás fogalmát, a közös élmények és programok mentén pedig fejlődnek közösségi képességei. Főleg hátrányos helyzetű környezetekben észlelhető, hogy milyen nehézségekkel küszködnek az iskolában azok a gyermekek, akik nem részesültek óvodai nevelésben. A pedagógusok számára külön kihívást jelent az említett gyermekek felzárkóztatása, és amelyre alig van esély, a jelenleg túlzsúfolt oktatási keretben.”

„Ezen megfontolások mentén dolgozta ki az RMDSZ törvénytervezetét, amelyben azt kéri, hogy az óvodai oktatás a középcsoporttól legyen kötelező érvényű. A ma érvényes oktatási törvény előírja, hogy Romániában 2020-ig kötelezővé kell tenni a líceumot. A mi módosító javaslatunk kifejezetten az óvodai oktatás kötelezővé tételére vonatkozik” – taglalta a képviselő.

A törvénytervezetet a képviselőházban iktatták, majd ezt követően kerül az illetékes szakbizottságok asztalára, illetve később az alsóházi plénumi szavazásra. Ebben a témakörben a szenátus plénuma dönt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?