Nem volt román zászló a nagykárolyi szoboravatáson – magyarázatot kér a prefektus

Magyarázatot kért Darius Filip Szatmár megyei prefektus Nagykároly polgármesterétől, Kovács Jenőtől, amiért a településen felállított, Marchiş Otiliát és Ady Endrét ábrázoló szoborpáros hétvégi avatóünnepségén csak a magyar nemzeti zászló volt látható. 

A prefektus magyarázatot kért az elöljárótól a román nemzeti jelképek hiánya miatt, és miután választ kap a polgármestertől, „meghozza a megfelelő intézkedéseket” – derül ki az Agerpreshez eljuttatott közleményből. Forrás: nagykaroly.szatmar.ro

Közben egy, a Facebook-oldalán is megosztott sajtónyilatkozatában Kovács Jenő elnézést kért az ügy kapcsán.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen eseményre zászlókkal vonuljunk fel. Meg kell tanuljuk, hogy ne provokáljuk egymást. Hogy esne nekünk az, ha március 15-én egy cserkészcsapat román zászlóval állna díszőrséget a Petőfi Sándor-szobor mellett? Arra kérem azt, aki ezt szervezte - mert nekem erről nem volt tudomásom -, hogy gondoljon bele abba, amit mondok, hogy mindez milyen hatást eredményez. Nem szabad így cselekedni! Nem szabad provokálni, hiszen ezzel úgymond lovat adunk a soviniszták alá. Ez nem volt szép dolog, nem volt szerencsés. Nagyon sajnálom! (...) Elnézést kérek, amiért egy ilyen magasztos ünnepre árnyék vetült” – nyilatkozta a polgármester a Nagykárolyi Anziksz internetes újságnak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?