Költségvetés-módosítással segíti a gyermekvédelmet a Hargita megyei tanács

Hargita Megye Tanácsa csütörtöki soron kívüli ülésén hagyott jóvá mintegy 1,9 millió lejes gyorssegélyt az alárendeltségébe tartozó Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság számára.

A megyei önkormányzat költségvetésében bizonyos összegeket átcsoportosítottak, így sikerült majdnem kétmillió lejjel támogatni a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben dolgozókat és a gondozottakat egyaránt.

Az igazgatóság további összegeket vár a kormánytól, amely szerdai ülésén elvileg 60 millió lejes támogatást ítélt meg országos szinten, ebből Hargita megye 1,5 millió lejre számíthat. Elekes Zoltán vezérigazgató szerint a megyei tanács támogatásának köszönhetően valamennyire fellélegezhetnek az érintettek – a novemberi béreket és azok járulékos költségeit ki tudják fizetni –, de a december még mindig a levegőben lóg.

„Mivel az alkalmazottak októberi bérüknek csak egy részét, 75-80 százalékát kapták meg, ebből a támogatásból tudjuk majd pótolni az elmaradást, illetve nagyon égető, hogy november 25-ig a bérek járulékait is be kell fizetnünk az államnak. Ebből az összegből tehát ezt is meg tudjuk oldani. Marad ugyanakkor valamennyi pénz az elhelyező-központokban élelmiszervásárlásra, illetve a számlák kifizetésére is” – tájékoztatott a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság vezetője.

Hozzátette, hogy a kormány által jóváhagyott 1,5 millió lej feltehetően csak decemberben érkezik meg, azonban az is nagy segítség lesz.

Amint arról korábban beszámoltunk, a soron kívüli tanácsülést megelőző napon, szerdán másodszor szerveztek tiltakozó akciót Csíkszereda főterén az alkalmazottak érdekeit képviselő szakszervezetek, amelyek azt követelték a kormánytól, hogy aktualizálja a szociális és gyermekvédelmi rendszer költségstandardjait, ugyanakkor sürgősen biztosítson finanszírozást a frissített standard szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?