Rangos orvoskonferencia zajlik Csíkszeredában

A Magyar Tudomány Napja alkalmából az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) Orvos- és Gyógyszertudományi Szakosztálya, valamint a Hargita Megyei Orvosi Kollégium közös szervezésében tartják meg a 21. Erdélyi Orvosnapokat. A rendezvényen a hazai szakemberek mellett neves magyarországi kutatók is előadásokat tartanak.

A pénteken és szombaton, a Csíki Moziban zajló eseményen 28 előadást hallhatnak az érdeklődők. A konferencia főként a szakmának szól, hiszen a tudományos értekezések szaknyelven hangzanak el. A szakmai fórum fővédnökei dr. Mészáros János, magyarországi egészségügyért felelős helyettes államtitkár, Nyitrai Imre, magyarországi szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A péntek délelőtti megnyitón dr. Bíró László, az orvosi kollégium elnöke elmondta, hogy az orvosnapok a kollégium és a Hargita megyei orvostársadalom számára egyaránt a legfontosabb rendezvény egész évben. Hozzátette, azért van nagy jelentősége ennek az eseménynek, mert a hasznos szakmai előadások mellett új kapcsolatok kiépítésére is lehetőséget teremt, így a szakma is biztosabb lábakon fejlődhet.

Az orvosi kollégium elnöke után prof. dr. Polyvás György, a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyi Stratégiai és Tervezési Főosztályának vezetője köszöntötte a jelenlévőket, és Balog Zoltán miniszter jókívánságait is tolmácsolta.

„Nagy érdeklődéssel várom az előadásokat, mert a konferencia egyik erőssége az interdiszciplinaritás: a szakemberek az eseteket több nézőpontból vizsgálva mutatják be. Nem elhanyagolható szempont, hogy az előadások a bizonyítékokon alapuló orvoslás eredményeit ismertetik” – mutatott rá a professzor, aki maga is előadást tart – dr. Mészáros Jánossal közösen – az értékalapú egészségpolitika stratégiai irányairól a magyar egészségügyben.

Bódy Éva, az EMMI szociálpolitikáért felelős  főosztályának helyettes vezetője kiemelte annak jelentőségét, hogy az erdélyi orvosokat tömörítő szervezetek rendezvényén teret adnak a szociálpolitikának is. Bódy Éva előadásának címe Szakápolási központ mint új ellátási forma, szociális területen, egészségügyi kompetenciákkal.

Egyre vonzóbb Csíkszereda az orvosok számára

Zonda Erika, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház adminisztratív tanácsának elnöke Borboly Csaba üzenetét adta át. A megyeitanács-elnök szerint információ hiányában méltatlankodnak az emberek a kórházzal kapcsolatban és hiszik azt, hogy egy helyben toporog. Holott az intézmény lassan regionális egészségügyi szolgáltatóvá nőtte ki magát. Hamarosan 50 új szakorvos érkezik Csíkszeredába, akik olyan területeken kezdik el tevékenységüket, ahol nagy szükség mutatkozik rájuk. Borboly üzenetében ígéretet tett arra, hogy a megyei tanács fenntartó intézményként továbbra is azon lesz, hogy Bukarestben érvényesítse a kórház érdekeit.

Szabó Béla, az EME orvosi szakosztályának elnöke szerint az orvosnapok jó alkalom arra, hogy bebizonyítsák, Erdélyben van magyar nyelvű tudományos élet. Kiemelte, hogy a konferencia 28 előadásából 10-et fiatal Hargita megyei orvosok tartanak, amely azt mutatja, hogy az egyetemi központokon kívül, a megyei és városi rangú kórházakban is eredményes és igényes tudományos munka folyik.

Az ünnepélyes megnyitó után elkezdődtek a szakmai prezentációk, amelyeknek végén, péntek este a Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadását hallgatják meg, ezt állófogadás és borkóstoló követi. Szombat este, a rendezvény utolsó mozzanataként ellátogatnak a Csíkszensimoni Tiltott Csíki Sör üzemébe is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?