Élénk vitát váltott ki, hogy korcsolyapályát építenek a Mátyás-szoborcsoport köré

Élénk vitát váltott ki a közösségi portálokon a kolozsvári magyarság körében, hogy a város főterén korcsolyapályát építenek a Mátyás-szoborcsoport köré.

Több hírportál Gergely Balázs önkormányzati képviselőnek a közösségi portálon tett csütörtöki bejegyzése alapján közölte a korcsolyapálya-építésről szóló hírt. A kivitelező cég pár napja kerítette körbe a szoborcsoportot és látott neki a terület ledeszkázásának és a pálya építésének. 

Amint a Transilvanareporter.ro portál korábban közölte: a szoborcsoportot körülvevő korcsolyapálya annak a karácsonyi vásárnak a legfontosabb látványeleme, amely november 24-én kezdődik Kolozsvár főterén. 

Az alpolgármester, Oláh Emese sajtósa, Kertész Melinda emlékeztetett, az önkormányzat július 18-án döntött arról, hogy bérbeadja a főtér területét a karácsonyi vásárhoz. A kiírt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, amelyet el is fogadott a polgármesteri hivatal. A hivatallal szerződő cégcsoport öt évre nyerte el a jogot, hogy karácsonyi vásárt szervezzen Kolozsvár főterén. A cég azt vállalta, hogy 801 négyzetméteres korcsolyapályát épít a Mátyás-szoborcsoport köré, és a főtérre 85 házikót emel, amelyeket kereskedőknek és kézműveseknek ad majd bérbe, a főtér keleti oldalán pedig színpadot állít fel, melyen közkedvelt előadóknak biztosít fellépési lehetőséget. 

Horváth Anna önkormányzati képviselő a közösségi portálon tett bejegyzésében azonnali állásfoglalásra kérte fel a műemlékvédelmi bizottságot és a szakmai szervezeteket a korcsolyapálya ügyében. A volt alpolgármester provokatív gesztusnak tartotta, hogy a magyar érdekképviseletet és közösséget nem is tájékoztatták az új elképzelésről. 

A közösségi portálokon elindult vitában megszólalók közül volt, aki jó ötletnek tartotta, hogy körbe lehet majd korcsolyázni a szoborcsoportot, mások a magyarság elleni újabb támadásnak látták a történteket. A korcsolyapályáról szóló hírek egy nappal azután jelentek meg a magyar nyilvánosság előtt, hogy az RMDSZ kolozsvári önkormányzati frakciója ügyészségi feljelentést tett a szoborcsoport megrongálása miatt. A szobor talapzatára felmászó ismeretlenek az egyik alak sarkantyúját letörték, a másikét lehajlították. 

Kolozsvár főterén évek óta korcsolyapálya működik a téli hónapokban. Ezt azonban eddig a tér keleti oldalára építették fel, távolabb a szoborcsoporttól.

Kapcsolódók

Kimaradt?