Már a sírokat sem kímélik a Hargita megyei medvék

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke ismét sürgette a kilövési engedélyek kiadását az emberre veszélyes medvékre.

A politikus a környezetvédelmi miniszterhez írt leveléhez több fotót mellékelt, amelyen az látszik, hogy a medvék szétverték egy tusnádfürdői sírra a halottak napja alkalmából elhelyezett virágokat és gyertyákat.

"Megengedhetetlen, ami Tusnádfürdőn történik. A temető az áhítat és az emlékezés helye. A helyiek jogosan vannak felháborodva, hogy a medvék a temetőben is garázdálkodnak. Kérem, hogy intézkedjék a kilövési engedélyek ügyében. Idén 15 alkalommal támadt emberre a medve, de csak hat kilövési engedélyt hagytak jóvá. Kimutatásunk szerint Hargita megyében 70 olyan medve van, amely közvetlen veszélyt jelent az emberekre” -írja levelében Borboly Csaba.

73 medve kilövését kérték

Domokos László, a Hargita megyei környezetvédelmi hatóság elnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a megye 18 vadásztársaságából 12 folyamodott a minisztériumhoz, és összesen 73 medve és 12 farkas a kilövésének engedélyezését kérték.

Domokos szerint az éve elejétől Hargita megyében 344 alkalommal regisztráltak vadak által okozott kárt, ennek 80 százalékát medvék, 15 százalékát farkasok, a többit más vadállatok követték el.

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője tájékoztatása szerint idén 27 alkalommal jelezték a 112-es egységes hívószámon medve jelenlétét különböző ember által lakott helyen. Ezek közül kilenc esetben találták ott és űzték el a kivonuló csendőrök a medvét, a többi esetben az állatok már korábban elmentek.

2017-ben számos medvetámadást regisztráltak, ezeknek jelentős részében kár keletkezett termékben, vagy háziállatokat sebesítettek meg vagy öltek meg a medvék.

A Hargita, Kovászna és Brassó megyei hatóságok, közbirtokosságok, vadásztársaságok és gazdák képviselői júliusban a minisztérium előtt tiltakoztak és kérték, hogy adjanak beavatkozási kvótát az emberre veszélyes vadak kilövésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?